U bolnicama Srpske citostatika nema mjesecima

Datum:

Share post:

U mnogim bolnicama u Srpskoj vlada nestašica citostatika koje pacijenti oboljeli od karcinoma, da bi na vrijeme dobili prijeko potrebnu terapiju, sami moraju da kupuju.

Iako im Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS kasnije refundira novac, građanima zbog prilično visoke cijene nabavka ovih lijekova često predstavlja veliki problem.

Dok iz FZO poručuju da trenutno nemaju problem u snabdjevenosti bolnica lijekovima za liječenje karcinoma, u zdravstvenim ustanovama ovog tipa sitacija je sasvim drugačija.

Tako, u Opštoj bolnici Bijeljina mjesecima nema LHRH agonista, koji nije klasični citostatik, nego hormonska terapija koja se koristi kod karcinoma prostate.

TESTNA REKLAMA

– Ovaj lijek je prilično skup i težak za nabavku, a imamo priličan broj pacijenata kojima treba i koji moraju da ga kupuju, nakon čega im FZO refundira novac. Nema ga mjesecima, pa se pacijentima odlaže i zračna terapija, što predstavlja probleme. Redovno smo potraživali ovaj lijek, ali ga nismo dobili, a nemamo ni informaciju kada će biti nabavljen. Nekad stigne neka manja količina koja ne “pokrije” ni četvrtinu pacijenata. Kontaktirali smo i druge apoteke u RS, da nam daju neku pozajmicu, ali bezuspješno. Problem nestašice je, očigledno, prisutan u svim bolnicama u RS – ističe onkolog Biljana Marjanović.

Prema njenim riječima, u ovoj ustanovi već 15-ak dana nema ni „docetaksel“ ampula, lijeka koji se koristi kod karcinoma dojke i karcinoma pluća.

– I na ovom citostatiku imamo popriličan broj pacijenata. Ako lijek kasni sedam dana, ništa nije sporno. Nadamo se isporuci „docetaksela“, ali, ako i njegova nestašica potraje, alternativa će biti da ga pacijenti sami kupuju. Generalno, masovnog nedostatka citostatika i obustavljanja terapija nema – naglašava Marjanovićeva.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS takođe su potvrdili da im trenutno nedostaje pojedinih citostatika.

– Liječenje onkoloških bolesnika sprovodimo raspoloživim lijekovima, prema odlukama konzilijuma. Zahvaljujući mogućnostima primjene različitih terapijskih protokola na osnovu odluke struke, uključujući i primjenu paralele lijekova koji nedostaju, liječenje naših pacijenata ni na koji način nije ugroženo – naglašavaju u UKC.

Uprkos tvrdnjama iz bolnica, u FZO ističu da u RS ne postoji problem u snabdjevenosti ovim lijekovima.

– Osim toga, ni bolnice nam se nisu obraćale da im nedostaju neki citostatici. Ako se sporadično desi da nema nekog lijeka i da ga pacijent sam kupi, refundiramo mu troškove – poručuju iz ovog fonda.

U pogledu snabdjevenosti, situacija je nešto bolja u Bolnici Istočno Sarajevo, u kojoj kažu da trenutno uglavnom imaju sve neophodne citostatike, ali da se povremeno desi nestašica ovih lijekova. Iz prijedorske Bolnice „Dr Mladen Stojanović“ poručuju da je situacija sa citostaticima u ovom trenutku dobra.

Pacijenti kupuju lijekove

Siniša Marić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja u dobojskoj Bolnici „Sveti apostol Luka“, kaže da u ovoj ustanovi trenutno dolazi do nestašice određenih citostatika.

– Bolnica je zadužena za ordiniranje citostatika, a nabavka se vrši preko tendera koje raspisuje FZO. U slučaju nedostatka citostatika, pacijenti ih sami kupuju, nakon čega bolnica izdaje potvrdu o nedostatku određenog citostatika, na osnovu koje pacijent ostvaruje refundaciju novca – naglašava Marić.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

EPISKOP FOTIJE: Neka svako uradi koliko može da ovaj grad bude bolji za život (foto)

BIJELjINA PROSLAVILA SVOJU SLAVU - DAN SVETOG PANTELEJMONA Večernjim bogosluženjem u Crkvi Svetog Đorđa, svečanom litijom centralnim gradskim ulicama,...

Sve više se traži montažni krov nad glavom

Poskupljenje građevinskog materijala u BiH, ali i hronični nedostatak radne snage odrazili su se na to da sve...

NEŠIĆ, DNS: Saberi se, Brane, jer zna Srpska!

Saopštenje predsjednika DNS RS Nenada Nešića prenosimo u cjelosti: "Tvita Borenović da sam 'treći ljiljan'. Nisko i primitivno! I to...

BORENOVIĆ NEŠIĆU: “Javio se i treći ljiljan“

Predsjednik PDP RS, Branislav Borenović, oglasio se na društvenoj mreži Twitter odgovarajući predsjedniku DNS, Nenadu Nešiću na prozivku...