Bolnica „Sveti Vračevi“ u Bijeljini organizovala je danas akciju ultrazvučnih pregleda krvnih sudova vrata – Kolor dopler kojoj se odazvalo više od 70 građana.

U ovoj aktivnosti učestvovala su tri medicinska tima ljekara na čelu sa doktorima dr Goran Maksimović načelnik Odjeljenja za neurologiju, dr Jelena Stevanović šef Jedinice za moždane udare i dr Vesna Stjepanović specijalista neurologije.

Kolor dopler krvnih sudova je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda kojom se mjeri protok krvi kroz krvne sudove vrata. Kolor doplerom se mogu otkriti suženja i proširenja (aneurizme) krvnih sudova.

Načelnik neurologije u Bolnici „Sveti Vračevi“ dr Goran Maksimović istakao je značaj podizanja svijesti opšte populacije o prevenciji i simptomima moždanog udara, navodeći da je to oboljenje po smrtnosti na drugom mjestu u svijetu, a po invalidnosti na prvom mjestu, što je medicinski, ali i ekonomski, socijalni i društveni problem.

„Sve studije Svjetske zdravstvene organizacije upućuju ka primarnoj i sekundarnoj prevenciji moždanog udara. Primarna prevencija se odnosi na pacijente koji nikada ranije nisu imali moždani udar, ali imaju faktore rizika a sekundarna prvencija se odnosi na sprečavanje recidiva kod pacijenata koji su već ranije imali moždani udar“, rekao je dr Maksimović i naglasio da opšta populacija mora da poznaje simptome moždanog udara i načine kako ga prevenirati.

Zbog velike zainteresovanosti sugrađana, ista akcija biće ponovljena u narednom periodu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име