U bijeljinskoj Biblioteci promovisana knjiga “Žito i vila“ Nemanje Zivlaka

Datum:

Share post:

U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini sinoć je promovisana knjiga „Žito i vila“, autora Nemanje Zivlaka. Knjiga predstavlja zbirku od 96 pjesama napisanih u 8 ciklusa, 4 ljubavna i 4 rodoljubiva. Knjiga je napisana u interesantnom izdanju, sa dvije strane. Pored autora, o knjizi je govorila recenzent, Stojanka Đokić, kao i moderator književne večeri Jovan Cvjetković.

Recenzent je istakla da je pjesništvo u velikom problemu zbog slobodnog stiha, te da pjesnik mora da uloži svoju „glavu“ (svoj život) i tada mora da se uspije, što Nemanja upravo radi.

Kao što smo napomenuli, knjiga je napisana sa dvije strane. Sa jedne strane je žito, gdje preovladava motiv rodoljublja, dok je sa druge strane vila, gdje je prisutan motiv ljubavi, motiv žene. Žito je bisernica dobrote što u stvari predstavlja ženu.

U knjizi se mogu naći arhaične riječi, kao što su međed, đed, đedovina i ako bi se zamjenile izgubio bi se smisao, istakla je, recenzent knjige, Stojanka Đokić.

TESTNA REKLAMA

Na pitanje moderatora, Jovana Cvjetkovića, odakle ciklusi, autor je odgovorio da je to želja da bude drugačiji. Nemanja ističe da je u ovoj knjizi stalo njegovih 40 godina, te da je sa sela i da je ponosan na tu činjenicu, jer je sve prisutniji odlazak mladih u gradove.

Na promociji je publika mogla da čuje pjesme „Ulog“, „Druga Srbija“, „Trešnja“, „Krajino majko“, pjesma o rodnom kraju koju je autor pročitao sa mnogo emocija, „Zemlja oranica“, pjesma napisana sa mnogo zahvalnosti prema Bijeljini, kao i mnoge druge.

Nakon završene književne večeri autor je potpisivao knjige.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BUDI RADNIK: Sutra u Centru za kulturu predstavljanje novih igrača FK ’’Radnik’’ i najava prodaje sezonskih ulaznica

Sutra, (ponedeljak, 15.avgust 2022.)  će se u Galeeriji  Centra za kulturu „Semberija“ sa početkom u 17..00 časova održati pres...

PROMOTIVNI FILM O OPŠTINI – “Lopare majevička oaza“ (video)

Ove godine o opštini Lopare je snimljen promotivni film pod nazivom „Lopare majevička oaza“. Načelnik opštine Lopare Rado Savić...

U OBUDOVCU KOD ŠAMCA ODRŽANA TRADICIONALNA DESETA „KOTLIĆIJADA“

U Obudovcu na „Jekića jezerima“ održana je tradicionalna deseta „Kotlićijada“, gdje su u spremanju vrsnih i ukusnih kotlića...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: NEMOJTE NAM OTIMATI POBJEDU

Ekipa Zvijezde 09 odigrala je neriješeno 1:1 sa ekipom Kozare, a nakon meča vidno ljut i izrevoltiran sudijskom...