U bijeljinskoj Biblioteci organizovan seminar za knjižničare i bibliotekare (foto)

Datum:

Share post:

JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina danas je organizovala seminar za knjižničare i bibliotekare matičnog područja za regiju Semberija, Majevica i jedan dio Posavine.

Željana Arsenović, direktor JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ istakla je da svake godine rade na usavršavanju bibliotečkih radnika, bibliotekara i knjižničara.

„Izuzetno je važno da svake godine organizujemo stručna usavršavanja. Danas ćemo govoriti o inovacijama, odnosno, globalizacija u svijetu bibliotekarstva. Sam seminar će govoriti nešto više o našim katalozima, o radu dječijih odjeljenja i o tome na koji način privoliti djecu da dolaze u biblioteku i da koriste fondove iz svojih školskih biblioteka. Važno je da privolimo sve ljude knjizi, ne samo djecu“, rekla je Arsenović.

Slavica Gostimirović, doktor bibliotečkih nauka, iz Narodne biblioteke Doboj, danas je bila gošća na seminaru u JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“. Tema njenog izlaganja bila je globalizacija u bibliotekarstvu.

„Svi smo svjedoci da danas prolazimo kroz tranziciju, da je prisutna globalizacija. Svi govorimo o inovacijama, ali vrlo je teško pronaći balans između naših želja kojima težimo, inovacija i globalizacije i stvarnog stanja na terenu, odnosno, ono čime mi raspolažemo. Mnoge naše biblioteke su, nažalost, u nezavidnom položaju što se tiče opreme i što se tiče edukovanog ljudstva i ne mogu ni fizički i materijalno da iznesu sve te aktivnosti koje zahtevaju savremene promjene“, kaže Dačić.

Ona je takođe istakla da se bibliotekari često susreću sa nedoumicama, za koje se podrazumjeva da znaju.

„Nedoumice se javljaju u terminologiji, prije svega. Na primjer, svi pričaju o meta podacima, a mnogo kolega na terenu ne zna zapravo šta su meta podaci, čemu oni služe, zbog čega postoje. To su neke vještačke tvorevine koje nisu prirodne i koji treba istražiti i čemu su namenjene. Upotreba interneta – u moru informacija na internetu dešava se da su sve informacije dostupne svima, a čovjek mora da raspolaže sa ogromnom količinom znanja da bi mogao da razdvoji informacije na internetu koje su validne, provjerene, recenzirane i one koje to, nažalost, nisu“, objasnila je doktor bibliotečkih nauka, Slavica Gostimirović.

Današnji seminar organizovan je povodom 90 godina postojanja Biblioteke.

Biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina raspolaže sa 120.000 naslova, prema evidenciji od prije devet godina, a naredne godine, vršiće se revizija, poručuju iz biblioteke, te smatraju da će broj naslova biti znatno veći.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...