Danas je u Bijeljini svečano otvoren II dvodnevni Simpozijum o aritmijama koga organizuje Udruženje kardiologa Republike Srpske u Hotelu „Drina“ u Bijeljini. Riječ je o Stručnom skupu o ovoj značajnoj temi, a učestvovaće eminentni stručnjaci sa područja Republike Srpske, Srbije i Federacije BiH.

Primarius dr Milica Lovrić, predsjednik Udruženja kardiologa RS, istakla je da je posebno zahvalna ministarstvu zdravlja koje je omogućilo otvaranje još jedne sale za elektrofizijologiju, te se na taj način Bijeljina pridružila centrima za elektrofiziologiju i centrima za aritmiju.

„Kardiovaskodne bolesti su zaista u porastu u svim civilizovanim zemljama, pa tako i u našoj zemlji. Srčane aritmije su odgovorne za brojna patološka stanja i odgovorna za veliki broj hospitalizacija, nažalost i letalnih ishoda. Upravo na ovakvom Stručnom skupu mi imamo priliku da razmijenimo iskustva i znanja sa eminentnim stručnjacima iz oblasti kardiologije, iz Hrvatske, iz Srbije, Sremske Kamenice, Dedinja, naravno iz Federacije, iz naše Banje Luke, Tuzle, zaista eminentni stručnjaci koji se bave aritmijama. Na ovom skupu će se prezentovati diagnostički koraci u srčanoj aritmiji koji srećemo neposredno u kliničkoj praksi, prezentovati načine liječenja gdje pored konzervativnog liječenja imamo i invazivne procedure, odnosno koje podrazumijevaju ablaciju srčanih aritmija. Akcenat je na novoj tehnologiji i novim smjernicama kako bismo bolje i značajnije dali doprinos u liječenju naših pacijenata kojih je nažalost u sve većem broju“, rekla je prim. dr Milica Lovrić.

Simpozijumu o aritmijama prisustvovao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić, koji je ovom prilikom čestitao Udruženju kardiologa i Bolnici „Sveti Vračevi“ na organizaciji tradicionalnog Simpozijuma o aritmijama.

„Mislim da je vrlo važno imati ovakvu vrstu simpozijuma kada govorimo o aritmijama, prije svega iz razloga onog što u post-covid eri imamo različite vrste komplikacija sa kojima se sad susrećemo, nesumljivo da su aritmije jedne od tih komplikacija. Upravo razmjena iskustava kolega iz Hrvatske, iz Srbije, iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine je ta koja će omogućiti njima prije svega da stručno napreduju i kroz razmjena znanja i vještine unaprijede svoj rad. To je vrlo važno svakako sa onim direktnim uticajima na samog pacijenta koji će imati mogućnosti da se kvalitetnije liječi. Kada govorimo o aritmijama, svakako bolnica Bjeljina je učinila jedan iskorak u skladu sa jednim planom ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, koju smo sa predsjednikom Republike i podržali, a to podrazumijeva da smo u okviru Bolnice Bjieljina  sufinansirali aktivnosti na još jednoj angiosali, koja će prevoshodno biti namjenjena za elektrofizijologiju srca i za olakšavanje svih oboljenja koji se vežu za ovakvu vrstu sale“, rekao je ministar Šeranić.

Ministar je takođe naveo da profesor Angelkov uz svoj entuzijazam i podršku bijeljinske bolnice i uz rad doktorice Lovrić predstavlja okosnicu rada bolnice, odnosno, kardiologškog odjeljenja, što je značajno za Semberiju i cijelu Republiku Srpsku.

„Sa aspekta kardiologije moraćemo više da radimo u saradnji strukovnih udruženja sa udruženjama primarne zdravstvene zaštite, u okviru primarne prije svega prevencije, jer same angiosale kao takve su vrlo važne u okviru mreže u Republici Srpskoj, ali oni predstavljaju sekundarni i tercijarni vid prevencije. Interdisciplinarnost koju radi Udruženje kardiologa predstavlja takođe jedan od dobrih modela kako i na koji način doktori iz kliničkih disciplina mogu da rade sa ljekarima specijalistima u okvirima primarne zdravstvene zaštite“, kaže ministar Šeranić.

Prim. dr Mikajlo Lazić, direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina istakao je da je bijeljinska bolnica prepoznala značaj kardiovaskularnih bolesti, te su izdvojena velika ulaganja u razvoj i dijagnostike i terapijskih procedura u bijeljinskoj bolnici.

„Bijeljinska bolnica sada ima dvije angiosale, a zahvalnost dugujemo predsjedniku Republike Srpske, Vladi Republike Srpske i ministarstvo zdravlja koji su prepoznali ove probleme i značajna sredstva uložili u razvoj ove vrste medicine u našem regionu. Bijeljina je sada postala jedan prepoznatljiv kardiološki centar i što se tiče interventne kardiologije, naročito elektrofiziologije i elektrostimulacije koji su doživjeli veliki razvoj i podignuti su na jedan veliki nivo, naročito zahvaljujući profesoru Angelkovu i njegovom dolasku 2021. godine kada smo od jednih običnih procedura iz elektrostimulacije, ugradnje prvih pejsmejkera, došli do nivoa kada sve procedure iz elektrofiziologije koje se rade, možemo uraditi ovde u Bijeljini“, rekao je prim.dr Mikajlo Lazić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име