U Bijeljini večeras otvoren 76. Svjetski kup u harmonici (foto, video)

Datum:

Share post:

Najveća svjetska smotra harmonike u Bijeljini i Ugljeviku

U Centru za kulturu “Semberija” večeras je otvoren Sedamdeset šesti Svjetski kup u harmonici koji je organizovala  Svjetska asocijacija akordeonista, u saradnji sa Udruženjem umjetnika “Artist” iz Bijeljine i Muzičkom školom “Kornelije Stanković”.

Ovogodišnji Svjetski kup u harmonici okuplja takmičare i članove žirija iz trideset zemalja svijeta. Po prvi put ovaj Svjetski kup u harmonici održava se u BiH i Republici Srpskoj, što predstavlja veliku čast organizatorima ovog planetarno poznatog muzičkog takmičenja. Neki od ranijih domaćina bili su Kina, Rusija, Kanada, SAD, Francuska, Norveška, Italija, Litvanija, Finska, Novi Zeland, Velika Britanija, Švajcarska i Njemačka.

Mirko Paterini iz Italije, predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista, podsjetio je da je Svjetski kup u harmonici prvi u put održan 1935. godine.

“Imamo sedamdesetak sudija i delegata ovdje, čini mi se oko stotinu takmičara iz tridesetak zemalja svijeta. Svi koncerti su javni i publika će biti u prilici da prati izvođenja takmičara. Zahvaljujem svima onima koji su podržali ovaj Svjetski kup u harmonici”, istakao je Mirko Paterini.

Aleksandar Salivano iz Rusije, član Svjetske asocijacije akordeonista i predsjednik Komiteta za muzička pitanja Svjetske konfederacije akordeonista, naglasio je da izvođači na harmonici postoje širom svijeta, ali da se značaj harmonike prenio i na ovu lokalnu sredinu, što predstavlja veliki značaj za BiH.

“Uvijek su harmonikaši sa Balkanskog poluostrva, iz BiH i Srbije na takmičenjima zauzimali najbolja mjesta. Mi biramo najbolje od najboljih, sa svih meridijana, iz Evrope, Azije i Afrike.  Takmičari s ovih prostora uvijek su bili među najboljima. Interesantno je da oni, kada postanu profesori i odu dalje da šire svoja znanja, uvijek se vraćaju s novim učenicima koji donose vrhunska znanja i postaju najbolji u izvođenju profesionalne muzike na harmonici”, istakao je Aleksandar Salivano, poželivši svim takmičarima i učesnicima ovog takmičenja uspjeh i sreću u životu.

Slaviša Perić, počasni potpredsjednik Svjetske asocijacije akordeonista pozdravio je sve takmičare i goste, izrazivši ponos što se u Bijeljini i Ugljeviku organizuje jedan ovakav vrhunski svjetski kulturni događaj.

“Velika nam je čast da se Sedamdeset šesti svjetski kup u harmonici održava u Republici Srpskoj. Zahvaljujemo Svjetskoj asocijaciji akordeonista što su nam ukazali povjerenje i pružili mogućnost da mi budemo organizatori najveće svjetske smotre harmonike, po prvi put u istoriji ovih prostora. Posebnu zahvalnost bih izrazio lokalnim upravama Ugljevika i Bijeljine, veliku zahvalnost izražavam i predsjendiku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je prepoznao značaj ove manifestacije za našu Republiku. Takmičari će nastupiti u juniorskim i seniorskim kategorijama, a BiH i Republika Srpku će predstavljati pet takmičara”, istakao je Slaviša Perić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U NB „Filip Višnjić“ u Bijeljini promovisana knjiga “Uspon i pad embahada – Srpska i jugoslovenska diplomatija u vrtlogu istorije (1919 – 1948)“ dr...

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” predstavljena je knjiga “Uspon i pad embahada - Srpska i jugoslovenska diplomatija u...

Mali veliki fudbaleri iz Velike Obarske – braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković (foto)

Braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković iz Velike Obarske od svoje 6. godine igraju fudbal. U početku je...

Ministar Minić otvorio 21. “Interagro” – Ministarstvo će tokom godine biti redovno i odgovorno u svakom poslu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić otvorio je danas 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i...

U Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro 2023“ (foto, video)

Danas je u Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova "Interagro 2023". Ove godine na sajmu...