U Bijeljini tokom 2020. godine smanjen broj krivičnih djela za 10%

Datum:

Share post:

U prostorijama Policijske uprave Bijeljina održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za proteklu 2020. godinu. Кonferenciji je prisustvovao načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić, načelnik Sektora kriminalističke policije Srđan Gajić, načelnik Sektora policije Igor Kapikul i inspektor za bezbjednost saobraćaja Radenko Кnežević.

Stjepan Terzić, načelnik PU Bijeljina istakao je da je evidentirano 10% manje krivičnih djela u odnosu na 2019.godinu. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta iznosi preko 80%.

„Policijski službenici podnijeli su nadležnim tužilaštvima 729 izvještaja da je počinjeno 891 krivično djelo protiv 781 lica, među kojima su 232 povratnika i 35 maloljetnika. Tokom protekle godine evidentirano je 1.013 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je više za 115% u odnosu na isti period u 2019.godini. Naglasio bih da su na povećan broj narušavanja javnog reda i mira uticali evidentirani prekršaji koji se odnose na kršenje zaključaka i mjere od strane Republičkog štaba za vanredne situacije“, rekao je Terzić.

Smanjen broj otuđenja motornih vozila

TESTNA REKLAMA

Načelnik Sektora kriminalističke policije Srđan Gajić rekao je da ukupno evidentirano 748 djela opšteg kriminaliteta, 46 djela iz oblasti zloupotrebe narkotika i 63 krivična djela  iz oblasti privrednog kriminaliteta.

„Najbrojnija su krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta koja čine ukupno 84% evidentiranih krivičnih djela na području PU Bijeljina. Tokom 2020.godine podneseno je 626 izvještaja protiv 650 lica i koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 80,2%. Najveći broj krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta su krivična djela protiv imovine“, rekao je Gajić.

Kada je riječ o otuđenju motornih vozila, smanjen je broj tih krivičnih djela – tokom 2020. godine evidentirano je 14 otuđenja motornih vozila, dok je pretprošle godine otuđeno 30 automobila.

Igor Kapikul, načelnik Sektora policije istakao je da je tokom 2020.godine evidentirano 611 prekršaja koja se odnose na ograničenje kretanja (prema preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije), dok u toku 2019. godine nije bio evidentiran nijedan prekršaj takve vrste. Najveći broj krivičnih djela izvršen je u periodu od 20.00 do 24.00 časa.

U toku 2021. godine PU Bijeljina uložiće dodatne napore kako bi poboljšali ličnu i imovinsku bezbjednost građana kroz tehničko opremanje, kao što je kontrola saobraćaja primjenom pokretnih i fiksnih radarskih sistema u nadi da će doprinijeti smanjenju saobraćajnih nezgoda. Plan je da u narednom periodu pokrenu inicijativu za instaliranje video nadzora u svim lokalnim zajednicama.

Tokom 2020. godine 15 lica izgubilo život u saobraćajnim nezgodama

Inspektor za bezbjednost saobraćaja Radenko Кnežević ocijenio je stanje saobraćaja kao zadovoljavajuće tokom protekle godine. Zabilježeno je 1.089 nezgoda što je za 9% manje u odnosu na 2019. godinu.

„U ovim nezgodama nastradalo je 372 lica, što je za 6% manje u odnosu na uporedni period iz 2019.  godine. Tokom 2020. godine, u saobraćajnim nezgodama život je izgubilo 15 lica, dok je taj broj u pretprošloj godini bio devet, a teško je povrijeđeno 79 osoba“, istakao je Knežević.

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su neprilagođena brzina kretanja i vožnja pod dejstvom alkohola.Brzina kretanja vozila vršena je pomoću četiri sistema, a tokom 2020. godine evidentirano je 10.229 prekoračenja propisane brzine kretanje. Najveća brzina zabilježena je 144km/h na obilaznici gdje je ograničenje brzine 80km/h.

Uskoro će biti postavljeno 11 kamera duž kanala Dašnica

U sistemu video-nadzora u Bijeljini u funkciji je trenutno 60 kamera na 31 lokaciji, a devet kamera ima mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih oznaka, što omogućava otkrivanje vozila kojima je istekla registracija.  Na zahtjev Gradske uprave Bijeljina, urađena je i Dopuna elaborata o sistemu video-nadzora kojom je predviđeno postavljanje 11 kamera duž uređenog kanala Dašnica, a ostaje obaveza Grada da obezbijedi sredstava.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

UZBUDLJIV VIKEND Fargo drži vrh u 3×3 ligi Srpske

Nikšićko pivo 3x3 liga Republike Srpske proteklog vikenda igrana je u tri grada Gradišci, Bijeljini i Laktašima, a...

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...

Ekstenzija za Chrome i Edge krade imejlove korisnika

Malver koji su istraživači iz firme Volexity nazvali SHARPEXT je u formi ekstenzije za veb pregledače Google Chrome...