U Bijeljini je danas svečano otvorena Ahmed-age Krpića džamija. Dr Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, istakao je da je danas neizmjerna radost koju dijele sa pripadnicima muslimanske vjeroispovjesti u Bijeljini.

„Ovo je veličanstven povod, otvaramo još jednu džamiju u Bijeljeni. U ovom danu imamo tri poruke. Najprije, otvoramo džamiju koja je porušena u jednom teškom vremenu za ovaj grad, za Bošnjake u ovom gradu, za sve ljude u ovoj zemlji, porušane su sve džamije u Bijeljini, to nam je poznato. Moramo se prisjetiti tog vremena i postupanja ljudi koji su bili rušiteljski raspoloženi. A onda druga poruka, sagradili smo ovu džamiju. To je sada, hvala dragom Bogu novo, ljepše vrijeme. Sudjelovali su mnogi graditelji u izgradnju ove džamije. Svima smo im neizmjerno zahvalni. I kao treću poruku želim da naglasim, da ukažem na značaj ovoga dana, da smo svi smo okupljeni, nepodijeljeni u ovom gradu, u radosti, da smo dočekali da džamija Ahmed-age Krpića ponovo bude kuća vjere, džemata, kuća Bošnjaka, kuća muslimana u ovom gradu u koju će oni dolaziti, jer je ona njima neophodna“, rekao je dr Vahid-ef Fazlović, te se još jednom zahvalio svima koji su doprinijeli da danas živimo u boljem vremenu.

dr Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski

Otvaranju je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr Husein-ef. Kavazović.

Samir ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, rekao je da se danas otvara druga po redu obnovljena džamija, te da ne kriju danas svoju sreću i zadovoljstvo zbog otvaranja vjerske kuće. Ahmed-age Krpića džamija otvorena je zahvaljujući građanima Bijeljine.

„Želimo da podijelimo svoju sreću sa svima onima koji su svih ovih godina bili uz nas, svi građani ovoga grada, naše džematlije. Ono što je jako specifično za ovu džamiju je to da su ovu džamiju upravo obnovile džematlije, odnosno građani grada Bijeljine. I Bošnjaci a i Srbi, naše komišije su učestvovali u obnovi ove džamije. Molim uzvišenog Boga da današnji dan bude svima nama podsticaj za bolje sutra, jer ono što uradimo danas očekivati je od dragog Boga da nam usliša naše korake, da nam usliša naše riječi, da nam usliša naše dijela i da svi zajedno plodove sreće, ako Bog da, sa svojom djecom ubiremo“, rekao je efendija Camić.

Samir ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina

Salčin Mehić, stanovnik Bijeljine poručio je da je suživot u Bijeljini zaista dobar, te da do sada nisu imali problema. Kako kaže, otvaranje džamije je ujedno i prilika da se dokaže tolerancija, da se može živjeti zajedno, a da niko nikome ne smeta.

„Svako svoju vjeru ima, ali nek niko nikoga ne dira“, poručio je Mehić.

Mirsad Suljić iz Bijeljine ističe da je veliki značaj otvaranja džamije u Bijeljini, jer je svaka bogomolja bitna.

„Život i suživot na području Bijeljine je dobar, ko hoće da živi, da radi, može bez problema. Čak možda bolje nego negdje vani. Ko neće – neće, to je uvijek bilo tako“, rekao je Suljić.

Na području Bijeljine postoji pet džamija. Danas otvorena Ahmed-age Krpića džamija, a preostale su u završnoj fazi.

Na svečanosti otvorenja su dodijeljene vakufname najvećim vakifima, Suadu Šindriću, Enveru Salkanoviću i Milenku Stevanoviću.

Nakon svečanosti, svečano je presječena vrpca i otključana vrata bijeljinske džamije.

Ukupna ulaganja u obnovu džamije obezbijeđena su isključivo uvakufljenjem  džematlija i prijatelja iz zemlje i dijaspore, te volonterskim radom. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име