U Bijeljini sprovedena akcija „Nek se smeće pravilno kreće“ (foto)

Datum:

Share post:

U sklopu projekta „Nek se smeće ispravno kreće“ pod pokroviteljstvom Internacionalne organizacije za migracije (IOM), bijeljinska „Vizija mladih“ postavila je nekolicinu Color kanti i Pet Box-ova.

Projekat ima za cilj podsticanje mladih da koriste predmetne resurse predviđene za odlaganje smeća, bez da zagađuju svoju okolinu i prostor u kom borave. Pored medijske kampanje koja će aktivno biti provođena tokom projekta, građani će moći i sami osjetiti benefit projekta vezan uz poklonjene predmete od izuzetne važnosti za očuvanje našeg ekološki, još uvijek nedovoljno osvješćenog prostora.

Color kante predstavljaju jedan zanimljiv i nesvakidašnji izgled predmeta koji za cilj ima osim da služi svojoj svrsi, da biva kanta za odlaganje smeća, i da privuče korisnika, odnosno da vizuelno doprinese okruženju. Svaka kanta je različite boje i sa specifičnom porukom koju prenosi građanima. Postavljene su na različitim lokacijama, radi što većeg širenja svijesti o važnosti okruženja u kom boravimo i na koji način se za njega možemo boriti. 

Kante su postavljene na sljedećim lokacijama sa sljedećim porukama:

1. Crvena Color kanta – Dom zdravlja u Janji – „Doktor liječi priroda ozdravi.“

2. Zelena Color kanta – Centar Janja – „Čovjek raspravlja, a priroda djeluje.“

3. Plava Color kanta – Autobuska stanica Janja – „Usvoji tempo prirode, njena tajna je strpljenje.“

4. Žuta Color kanta – Dječije igralište Janja – „Ako pratimo prirodu kao vodu, nikada nećemo zalutati.“

Pet Box-ovi predstavljaju metalne kaveze sa specifičnom namjenom odlaganja pet ambalaža u iste. Njihove lokacije su u sklopu osnovnoškolskih ustanova, kako bismo motivisali mlade da od malih nogu znaju kako, na koji način i gdje treba odlagati takozvanu pet ambalažu. Svaki Pet Box sadrži pločicu sa uputstvom korišćenja. Postavljeni su na sljedećim lokacijama: 

1. JU OŠ „Meša Selimović“ Janja

2. JU OŠ „Knez Ivo od Semberija“ Bijeljina

3. JU OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina

4. JU OŠ „Dvorovi“ Dvorovi

5. JU OŠ „Jovan Dučić“ Bijeljina

Pored ovih praktičnih benefita, osnovnoškolci imali su prilike učestvovati u edukacijama koje su sprovedene u sklopu projekta „Nek“ se smeće ispravno kreće“ koji finansira Internacionalna organizacija za migracije (IOM). 

„Smatramo da bi trebalo ispratiti ovu priču, jer važna je za sve nas, ne za pojedince! Čuvajmo planetu, jer ona je sve što imamo.“, poručili su iz „Vizije mladih“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: U Banji Dvorovi otvorena II međunarodna likovna kolonija (foto)

Večeras je u restoranu hotela “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi svečano otvorena II međunarodna likovna kolonija u organizaciji...

SPKD „PROSVJETA“ IZ LOPARA NASTUPILO NA SMOTRI FOLKLORA U VOĆINU

NASTUP NA SMOTRI FOLKLORA U VOĆINU Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Lopara je učestvovalo na 12. Smotri...

U Zvečanu ima ranjenih, KFOR stoji ispred opštine

U današnjim sukobima u Zvečanu između pripadnika Kfora i srpskog naroda ima mnogo povređenih sa obe strane, javlja...

„KOSOVO JE SRCE SRBIJE“: Novak poslao moćnu poruku nakon meča (foto)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Rolan Garosa, a nakon pobjede protiv Aleksandara Kovačevića...