U Bijeljini počinje uništavanje ambrozije

Datum:

Share post:

Gradska poljoprivredna inspekcija u Bijeljini naložila je uništavanje ambrozije na površini od oko 360 dunuma, a inspektori su preduzeli mjere na osnovu svake prijave građana, rečeno je Srni u ovoj inspekciji.

Uprethodnom periodu poljoprivredna inspekcija vršila je inspekcijski nadzor u skladu sa odlukom o mjerama za suzbijanje i uništavanje ambrozija na području grada u kojoj je navedeno da su vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta dužni da u toku vegetacione sezone suzbijaju i uništavaju ovu korovsku biljku.

Za subjekte koji ne preduzimaju ove mjere predviđene su novčane kazne i to za fizička lica od 200 KM, za preduzetnike 500 KM, za pravna lica 1.000 KM i za odgovorno lice u pravnom licu 500 KM.

Grad Bijeljina obezbjeđuje novac kako bi se što efikasnije sprovodila ova odluka, a ta sredstva se upotrebljavaju za uništavanje ambrozije tamo gdje su vlasnici odsutni, u inostranstvu i gdje je imovina napuštena zbog raseljavanja, odnosno migracija stanovništva.

TESTNA REKLAMA

Iz poljoprivredne inspekcije naglašavaju da je problem uništavanja ambrozije izuzetno kompleksan i da se ne može posmatrati na nivou lokalne zajednice, već je potrebno na višem nivou donijeti plan za sistemsko uništavanje ove biljke koja se izuzetno brzo i lako širi i zauzima sve više obradive i neobradive površine.

Ističu da je potrebno edukovati stanovništvo kako bi se probudila svijest oozbiljnosti problema i da bi svi dali doprinos njegovom rješavanju.

U Komunalnoj policiji grada Bijeljina Srni je rečeno da redovno intervenišu, odnosno uvijek kada se na javnim površinama pojavi ambrozija.

– I prilikom redovnog uređenja zelenih površina uklanjamo ambroziju zajedno sa ostalom preraslom travom – navode iz Komunalne policije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Mitrović: Glas za Dodika i Cvijanovićku za mir i stabilnost Republike Srpske

Nosilac liste SNSD-a za Narodnu skupštinu iz Izborne jedinice šest Vojin Mitrović izjavio je da 2. oktobra Bijeljina...

BIJELJINA: PRVI RADNI DAN U VRTIĆU U PATKOVAČI (video)

U vrtiću „Neven“ u Patkovači danas je prvi radni dan, a vaspitači su dočekali prvih dvadest petoro djece...

Predsjednik Bokserskog saveza Srbije podržao Slavenka Ristića

"Slavenko Ristić zaslužuje moju podršku zbog njegovog dugogodišnjeg rada na jačanju odnosa između Srbije i Republike Srpske, ali...

Prof.dr Zlatko Maksimović, osnivač Pokreta Uspješna Srpska: NAŠ PUT JE PUT USPJEŠNIH (video)

Na sinoć održanoj centralnoj konvenciji Koalicije NPS - Pokret Uspješna Srpska - Prva SDS osnivač Pokreta uspješna Srpska...