U Bijeljini otvoreni 29. „Višnjićevi dani“ (foto, video)

Datum:

Share post:

Već 29 godina u Semberiji se početkom novembra održavaju „Višnjićevi dani“, odnosno, kulturni događaji posvećeni Srpskom Homeru, Filipu Višnjiću. Kao i prethodnih godina, organizatori – Srpsko kulturno i prosvjetno društvo „Prosvjeta“, u saradnji sa Gradskom upravom i ustanovama kulture u Gradu Bijeljina i Ministarstvom prosvjete i kulture RS, za bijeljinsku publiku od 4. do 8. novembra priređuju niz izložbi, književnih večeri, naučne skupove i muzičko-scenske događaje, a neće izostati ni takmičenja recitatora i besjednika i susreti mladih pjesnika.

„Manifestacija ima stalni i nepromjenljivi okvir u koji se trudimo da unesemo novine, da svake godine obogatimo sadržaje, osvježimo, trudimo se da zadržimo i dodatno unaprijedimo kvalitet sadržaja koji nudimo našim građanima. Pozivam građane da dođu, da pošaljemo poruke kulture, da se na neki način odužimo Filipu Višnjiću, jer je on jedna od najznačajnijih ličnosti naše istorije. Svake godine vraćamo mali dio velikog duga našem Filipu i svim velikanima koji su nas zadužili i tako kupujemo svoje mjesto u istoriji i zadužujemo generacije koje dolaze i činimo da oni budu bolji od nas“, rekao je Slaviša Mikić, predsjednik GO SPKD „Prosvjeta“.

Željana Arsenović, direktor Biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina kaže da je ovo značajna kulturna manifestacija ne samo za Grad Bijeljinu, nego i Republiku Srpsku, kao i da veliku zahvalnost duguju SKPD „Prosvjeta“ koja je idejni tvorac ovog projekta, ali i Ministarstvu prosvjete i kulture koje iz godine u godinu podržava ovu značajnu kulturnu manifestaciju, kao i Grad Bijeljina.

„Veliki broj jubileja je ove godine – 120 godina od osnivanja „Prosvjete“, 90 godina postojanja Biblioteke i od svih tih nekih jubileja, mi smo izdvojili značajan jubilej – 130 godina od rođenja našeg jedinog nobelovca Ive Andrića. Sve ove kulturne manifestacije smo posvetili nabrojanim jubilejima. Veliki broj događaja će biti u narednih nekoliko dana, a imali smo i pretprograme u okviru „Višnjićevih dana“, održali smo susrete mladih pjesnika sa tromeđe – učestvovala su djeca iz Vukovara, Srbije i Republike Srpske. Imali smo brojne promocije knjiga. Položaj kulture u našem gradu je sjajna tema koja će biti u okviru Okruglog stola koji će se održati u okviru ove kulturne manifestacije. U kulturu treba ulagati i posvećivati značajnu pažnju kulturi i njenom njegovanju, jer je izuzetno važna za postojanje jednog naroda“, rekla je Arsenovićka.

Kako kaže, naša kultura je bogata i o položaju kulture u našem gradu treba razgovarati u svakom segmentu i na svakom događaju, kao i da se oni iz kulturnih institucija trude da svi shvate koliko je značajno ulagati u kulturu i dolaziti na događaje u kulturne ustanove.

Radoslav Ostojić, savjetnik Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, otvorio je ovogodišnje „Višnjićeve dane“.

„“Višnjićevi dani“ predstavljaju jednu od najznačajnijih manifestacija u Gradu Bijeljina i svakako najvažniju manifestaciju u oblasti kulture. Želim da pozovem sve sugrađane da se priključe proslavi „Višnjićevih dana“, da ih uveličamo svi zajedno koliko možemo. Program je bogat – ima za svakoga po nešto. Sve je omišljeno da svako može da učestvuje na određen način. Mislimo da „Višnjićevi dani“ u budućnosti treba da budu još bitnija manifestacija u gradu i svi ćemo zajedno raditi na realizaciji toga“, naveo je Ostojić.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina istakao je da je velika čast i zadovoljstvo biti predstavnik Grada Bijeljina i kao jedan od učesnika, organizatora i domaćina.

„Svakako je teža na ustanovama kulture Grada Bijeljina, na „Prosvjeti“, na Narodnoj biblioteci, našim školama. Bitno je da očuvamo duh Filipa Višnjića koji je usko vezan za ove naše krajeva i u 2022. godini obilježavamo „Višnjićeve dane“ što pokazuje da taj duh i dalje postoji i da će postojati. S nama su i osnovne i srednje škole što je za pohvalu, da sve mlade generacije koje možda odrastaju u nekim drugačijim vremenima i one taj duh dožive kroz ove događaje i nastavni program u školama“, rekao je Đurđević.

 

Mihajlo Stevanović, učenik škole gusala „Sandić“ i Gimnazije „Filip Višnjić“ na guslama je izveo epsku pjesmu „Sluga Milutin“. 

„Divno je vidjeti da se u postojbini „Filipa Višnjića“ njegov duh i dalje održava, čak i 200 godina nakon njegove smrti. On uopšte nije utihnuo. Taj duh epske poezije je naslijeđen. On je u svoje doba bio samouk i slijepi guslar, a danas imamo i škole gusala i sve više mladih guslara i onih koji poštuju njegov lik i djelo“, rekao je Stevanović.

Nakon otvaranja „Višnjićevih dana“, direktor Biblioteke, predsjednik GO SPDK „Prosvjeta“, savjetnik Gradonačelnika, predsjednik Skupštine i direktor Gimnazije položili su vijenac na spomenik Filipu Višnjiću.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Radnik ne posustaje – savladana i Omarska

Lider fudbalskog  šampionata Republike srpske Radnik iz Bijeljine, ne popušta. Večeras su na svom terenu lako porazili poslednjeplasiranu...

Zvezda pobijedila Partizan i plasirala se u finale Kupa Srbije

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastali su se u polufinalu Kupa Srbije, meč je odigran na stadionu Rajko...

BIJELJINA: ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ u finalu Kupa BiH

ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ iz Bijeljine pobjedom u Mostaru izborio je plasman u finale Kupa BiH za žene u...

U Banjaluci osnovan Nezavisni pokret “Svojim putem“ – Igor Radojičić

Cilj pokreta je,, ističe Radojičić u izjavi BN TV, ponuditi alternativu političkoj sceni Republike Srpske.  „Bićemo da ponudimo alternativu...