U Bijeljini otvorena prva antikvarnica

Datum:

Share post:

Inženjer saobraćaja, vlasnik antikvarnice “Argiolog”, Jadran Goloigra, s knjigom se druži decenijama. Sudbina ga je odvela od rodnih Pala do Zenice, potom do Semberije, ali uprkos svim nedaćama i teškoćama ljubav prema pisanoj riječi nije gubio.

– Oduvijek sam maštao o tome da imam antikvarnicu. Kao student sam posjećivao jednu u Sarajevu i to mi je bilo najdraže mjesto. Knjige skupljam oduvijek. U Zenici mi je ostalo više od 15.000 knjiga. Nakon što sam se skućio u Bijeljini imao sam uličnu tezgu, ali već sam u godinama kada mi nije zgodno da svako jutro izlažem i svako veče unosim te knjige. Sada u kući imam više od 10.000 knjiga, koje nisu za prodaju. Ovdje sam isto toliko izložio, mada ih još nisam razvrstao po žanrovima – kaže Goloigra.

Ponosan je na stara i rijetka izdanja, ali i na indekse, riječnike, stručnu literaturu, koju vrijedno skuplja.

– Takvu literaturu teško je naći. Naprimjer, riječnik hrvatsko-srpskog jezika, čiji je urednik bio Đura Daničić i koji je objavljivan čitav vijek, od 1882. do 1970. godine. Imam knjige koje se više ne mogu naći u prodaji, ni u knjižarama, a pravi poznavaoci i ljubitelji pisane riječi ih ljubomorno čuvaju na policama svojih biblioteka – kaže Goloigra.

TESTNA REKLAMA

Smatra da knjiga, uprkos brzom informatičkom razvoju, internetu i društvenim mrežema, i dalje ima mjesto koje zaslužuje.

– Teška su vremena, nema se novca ni za mnogo veće potrebe. Ipak, stara garda i dalje čita. Neko davno reče: jedino što je gore od spaljivanja knjiga, što su radili inkvizicija i mnogi drugi, jeste – nečitanje – ističe Goloigra.

Kad neko želi knjigu izađe u susret, čak i ako je na njegovu štetu.

– Knjige koje prodajem koštaju od dvije, tri marke pa do stotinak i više. Dešavalo se da majka dođe i traži lektiru, npr. Toma Sojera, koja košta četiri KM, a ona ima samo tri. Ipak, moje iskustvo pokazuje da najviše daju oni što najmanje imaju – kaže Goloigra.

Priča kako ima i onih, srećom malobrojnih, koji knjige ne cijene ili ih kupuju samo da ukrase regale.

– Nedavno se sa mnom cjenkao jedan gospodin. Pita, može li dobiti dvije knjige koje koštaju po sedam KM za 10 KM. I ja pristanem. A onda on izvadi novčanik, nabrekao od krupnih novčanica strane valute, i još kaže: “Znate, ja ne živim ovdje, a tamo gdje radim obavezno je prilikom kupovine pokušavati sniziti vrijednost robe” – priča Goloigra.

Komplet Marije Jurić Zagorke “Grička vještica“ prodao je više od 700 puta.

– Imaju tako ta neka djela, koja su u pravom smislu neprocjenjiva. Uvijek tražena i uvijek aktuelna. A knjiga, kao i svaka roba, ima svoga kupca – kaže Jadran Goloigra.

Vlasnik antikvarnice autor je “Leksikona jednoslovnih naslova književnih djela”. Prikupio je više od takvih 150 izdanja domaćih i stranih autora.

Bijeljincima je ovaj ljubitelj knjiga i pisane riječi poznat kao ugledni enigmata. Raduje ga što mu se ispunila višegodišnja želja da ima svoj kutak u kojem čuva i lista knjige i sastavlja ukrštenice.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

21. “Zlatni kotlić Semberije“ u subotu u Banji Dvorovi

Turistička organizacija Grada Bijeljine i ove godine organizuje tradicionalnu manifestaciju „Zlatni kotlić Semberije“ koja se održava po 21....

BANJA DVOROVI: Ne bavimo se paušalnim ocjenama i procjenama

Na vanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ljubiša Petrović, najavio je pokretanje krivičnih prijava protiv službenika i odgovornih lica...

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...