БИЈЕЉИНА, 30. ОКТОБРА /СРНА/ - У Бијељини је вечерас по први пут одржан културни догађај "Бијеле ноћи" посвећен лику и дјелу великана руске и свјетске књижевости Фјодору Михајловичу Достојевском.

U Bijeljini je sinoć po prvi put održan kulturni događaj „Bijele noći“ posvećen liku i djelu velikana ruske i svjetske književosti Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom.

Tanja Dragić, član društva „Planeta knjiga“ koje je organizator kulturnog događaja, rekla je novinarima uoči početka skupa da je svima dobro poznato da je Dostojevski jedan od najvećih svjetskih romansijera, čija su djela prevođena na brojne svjetske jezike.

Dragićeva je istakla da će učesnici „Bijele noći“ recitovati rusku poeziju, a specijalni gost večeri je profesor Dragan Petrović iz Beograda.

„Cijelo veče će pratiti ruske pjesme u izvođenju vokalno-instrumentalnog sastava `Petropavlovski pojci` iz Bijeljine“, rekla je Dragićeva.

Ona je izrazila nadu da će ova manifestacija postati tradicionalna i da će biti što više ovakvih književnih večeri na kojima će i mladi književnici moći da govore svoju poeziju.

Petrović rekao je novinarima da mu je čast da je večeras gost ovog kulturnog događaja na kojem će govoriti o životnom putu Dostojevskog, ambijentu u Rusiji u to vrijeme i danas.

„Ono što je bitno za nas Srbe je da se pozitivno odnosio prema srpskom narodu. To je bio period ratava u kojima je učestvovao veliki broj ruskih dobrovoljaca. Tada je bio bosansko-hercegovački ustanak i tada su Srbija i Crna Gora ratovale protiv Otomanske imperije“, rekao je Petrović.

On je istakao da je i danas kada se mijenja svjetski poredak Dostojevski ostao zaštićeno ime svjetke kulture.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име