U Bijeljini je danas održana Prva “Škola aritmije” u organizaciji Udruženja kardiologa RS kojoj je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr Alen Šeranić. On je iskoristio priliku da čestita Udruženju kardiologa na svim kontinuiranim edukacijama koje provode od Trebinja Banjaluke, Bijeljine, i čine sve da unaprijede zdravstveni sistem Republike Srpske.

“Kada godovimo o “Školi aritmije” i elekrofiziologiji srca, moram da istaknem Bolnicu Bijeljina i direktora prof. dr Maksimovića koji su u punom kapacitetu prihvatili strategiju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, a to se ogleda u tome da smo dali mogućnost svakoj bolnici na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite da izaberu jedan segment i da se u tom segment razvijaju. Evo elektrofiziologija stvarno napreduje ovdje u Bijeljini i predstavlja jedan regionalni zamah kada govorimo o sistemu zdravstva u Republici Srpskoj. Imaćete priliku da razgovarate sa ljudima koji su došli ovdje da uče i unapređuju svoja znanja. Medicina napreduje nesmanjenom žestinom i mi moramo da budemo u toku svega toga. Oprema i prostor su samo jedno, a ono što je najvažnije su ljudi i moje čestitke Udruženju kardiologa, predsjednici prim. dr Milici Lovrić koja nastavlja jedan kontinuitet aktivnosti koji su radili prethodnih godina”, rekao je ministar Šeranić.

Primarijus dr Milica Lovrić, predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske istakla je da je značaj aritmije nemjerljiv, jer statistike ukazuju da su kardiovaskularne bolesti u porastu u svim civilizovanim zemljama.

“Aritmije nastaju kao posljedica različitih patoloških stanja i odgovorne su za veliki broj hospitalizacija i, nažalost, veliki broj smrtnih ishoda. Aritmije nastaju kao posljedica poremećaja u stvaranju srčanog ritma i provođenju srčanog ritma. Dugi niz godina okosnicu liječenja srčanog ritma su činili lijekovi, ali zahvaljujući savremenoj medicine koja je iznjedrila nove transkateterske tehnike, odnosno, primjenu radiofrekventne ablacije i krioenergije možemo da riješimo mnoge aritmije što je veliko zadovoljstvo kardiologa. I pored tog velikog uspjeha koje nude krioablacijske tehnike, to je invazivna metoda, koja zahtjeva i poseban odabir pacijenata, i upravo taj odabir određuje kardiolog. Ono čime možemo da se pohvalimo, je da se bijeljinska Bolnica pridružila Centru za aritmije u Banjaluci. U Bijeljini se sada rade nefarmakološke tehnike liječenja aritmije”, rekla je prim. dr Lovrić i nastavila:

”Ovaj Skup jeste prvi ovog tipa koji se održava ovdje u Bijeljini, a okupio je eminentne stručnjake iz oblasti kardiologije sa područja Republike Srpske i Federacije BiH i na ovom skupu ljekari porodične medicine i internisti imaće priliku da čuju naša iskustva, i da ponesu nova znanja koje će im sigurno koristiti u daljem radu”, istakla je dr Lovrić.

Prof. dr Zlatko Maksimović, direktor JZU “Sveti Vračevi” Bijeljina iskoristio je priliku da se zahvali Udruženju kardiologa Republike Srpske, predsjednici Udruženja prim dr Lovrić, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kao i svim kolegama, što je baš Bijeljina danas domaćin ovako važnom stručnom skupu.

“Shvatam to kao dokaz da Bijeljina dosta napreduje, u liječenju aritmija i svakako da postajemo vodeći centar u BiH u liječenju aritmija. Bijeljinska Bolnica je posljednjih godina dosta napredovala u liječenju aritmija, podsjetiću da završavamo potrebne procedure za izgradnju još jedne angiosale. Ostao je još jedan tender da se završi, ugovori su potpisani tako da je sasvim izvjesno da će u roku od dva do tri mjeseca Bijeljina dobiti još jednu angiosalu koja će prvenstveno služiti za eletrofiziologiju, a svakako da se elektrofiziologija bavi liječenjem aritmija srca. Već imamo nabavljen 3D maping sistem, što je bilo neophodno da se eletrofiziologija može raditi u 100% slučajeva što imaju samo najveći vodeći centri u okruženju. Sa pozicije direktora ću I dalje ulagati u ovu oblast, s obzirom da su kardiovaskularne bolesti ubjedljivo najčešća oboljenja na našem području”, zaključio je prof. dr Maksimović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име