U Bijeljini održan sastanak Grupe za koordinaciju u cilju prevencije nasilja u porodici

Datum:

Share post:

U Etno-selo „Stanišići“ danas je održan sastanak Grupe za koordinaciju u cilju prevencije nasilja u porodici na aktuelne teme koje se tiču bezbjednosti djece u školama i prisutnog nasilja.

Ljubica Mlađenović, šef Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu, na današnjem sastanku je istakla da je obaveza i dužnost Grada, kao i svih članova Grupe za koordinaciju da se svim osnovnim i srednjim školama pruži apsolutna podrška.

„Mi smo dosad održali više od deset sastanaka u svim srednjim i osnovnim školama gdje se radio operativni plan utvrđivanja bezbjednosti škola. Mi ćemo kao Grad donijeti zajednički stav i mišljenje koje ćemo dostaviti školama. Takođe, u narednom periodu nastojaćemo da održavamo edukacije učenicima, kao i da pružimo podršku svim skolama gdje nedostaje video nadzor, ograde i sl“, rekla je Mlađenović, te dodala da je danas mnogo zahtjevnije biti nastavnik i profesor, jer se pored znanja, djeci mora pružiti i svaka druga vrsta pomoći.

Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu RS, istakla je da je nasilje u porodici prisutno u svakom društvu, te da su od nedavno definisani i novi oblici nasilja. Takođe, pomjerena je i uzrasna dob u kojoj je javlja nasilje.

„Naše iskustvo pokazuje, kada govorimo konkretno o vrstama vršnjačkog nasilja, da je  sve niža uzrasna dob u kojoj je javlja nasilje i ono što je posebno značajno da se javljaju sve brutalnija nasilja. To je svakako zabrinjavajuće i samim tim nasilje u porodici ako se dešava, ono postaje obraz ponašanja djece u njihovom daljem odrastanju. Ranije je to bila uzrasna dob od 10-11 godina, sada već imamo uzraste od 6-7 godina da se dešavaju određene vrste vršnjačkih nasilja“, ističe Vuković.

Ona je naglasila da je veoma bitno govoriti i o dječijim obavezama. Pored prava koja se poštuju, postoje i određene obaveze koje bi djeca trebala da poštuju, a ista proizilaze iz njihovih prava.

Predsjednici aktiva direktora škola u Republici Srpskoj su imali sastanak u Ministarstvu prosvjete i kulture, gdje su predstavnicima predočili sva dešavanja i procjenu stanja bezbjednosti u školama u RS. Prema riječima Predraga Račanovića, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina, Lopare, Ugljevik, nakon sastanka održanog u Ministarstvu prosvjete i kulture, ministar je naložila da se održe sastanci u svim regijama na kojima će prisustvovati predstvnici ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda.

“Na području naše regije održan je sastanak 11. maja, gdje je prisustvovao pomoćnik ministra Nataša Cvijanović. Sastanku su prisustvovali i direktori sa područja Birača i mi smo tada predočili kakva je bezbjedonosna situacija u školama na području naše regije. Ustanovili smo da nije najbolja situacija u školama, a u smislu sve više napada pojedinih neodgovornih roditelja na prosvjetne radnike. Mi smo na tom sastanku , a i ranije, poslali prijedloge i mjere koje je potrebno preduzeti, a za koje mi smatramo da treba preduzeti kako bi se poboljšala bezbjednost djece u ustanovama vaspitanja i obrazovanja”, rekao je Račanović.

U školama, odnosno stručne službe škola, stručne službe pedagoško-psihološke službe uočavaju, identifikuju učenike koji su neprilagođenog ponašanja i učenike sa problemom u ponašanju. Kako kaže, ta djeca uglavnom dolaze iz disfunkcionalnih porodica, odnosno porodica gdje imaju podršku i opravdanje za svako nedolično i neprihvatljivo ponašanje njihove djece.

“Mjere koje smo mi predložili su da je potrebno ukidanje mobilnih telefona u školama, da je potrebno ograđivanje školskog prostora gdje nije ograđeno. Pored toga, nije osmišljen način rada za djecu koja imaju problem u ponašanju i mi smo dali prijedlog da se taj rad osmisli. Stručne službe u školama primjenjuju sve predviđene protokole i ono što je njihova zakonska obaveza, obavljaju pedagoško-psihološko-savjetodavne razgovore sa nastavnicima, učenicima i roditeljima, ali mi se čini da te mjere i ti razgovori nemaju efekta. Imaju efekta gdje su roditelji razumni, ali pojedinci koji su nasilni, ne prihvataju mjere koje upućuju naše stručne službe”, objasnio je Račanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U 2024. oživljava “stari, dobri“ festival “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ (foto)

Ono čime se Semberija može ponositi su vrijednosti koje će ove, 2024. godine ponovo biti oživljene u novom...

Bijeljinske rukometašice grabe ka tituli (foto)

Dva dana, dvije utakmice i dvije pobjede! Ostvarile su ovo rukometašice ŽRK "Radnik" iz Bijeljine koje su proteklog...

MZ “POPOVI“: Bez i malo stida gradonačelnik se oglasio u vezi Doma kulture u Popovima! (foto)

Na tekst gradonačelnika Bijeljine oko neodržavanja prostorija u Domu kulture Popovi oglasila se i  MZ Popovi preko FB...

LJUBIŠA PETROVIĆ: Užasan simak iz Popova – neodgovornost i neodržavanje Doma kulture (foto,video)

-Nemojte da ovakve slike se šire iz naših sela, molim vas, minimum koji možemo uraditi je da pokupimo...