U poslastičarnici „Kurt Baklavasi“ u Bijeljini, danas je održan „Baklava megdan“, manifestacija koja je organizovana, prema riječima organiizatora „prvi put na ovim prostorima“.

„Želja nam je da oko ovog slatkog deserta okupimo dobre i pozitivne ljude, da pomognemo ugroženim sugrađanima i ispričamo još jednu lijepu priču o Bijeljini, odnosno, poenta takmičenja je da odmjerimo naše „kulinarske snage“ a da ono ima humanitarnu notu u isto vrijeme. U znak zahvalnosti, za tri najbolje baklave, odnosno domaćice koje ih spreme, su predviđene nagrade – 200, 100 i 50 KM“, rekao je za portal Dešavanja u Bijeljini Mladen Kurteš, vlasnik poslastičarnice.

Žiri: Miloš Popović, Jovana Barbu i Mladen Kurteš

Vrijedno pomena je i da je ovo takmičenje podržala bijeljinska Turistička organizacija, kao i da će baklave koje učestvuju u takmičenju, biti date u dobrotvorne svrhe.

„Ovaj vid takmičenja je prvi u BiH, ne postoji čak ni u Sarajevu, iako je Sarajevo prepoznatljivo po baklavama. Organizovan je u „Kurt Baklavasi“, s obzirom da je ovo prva „baklavnica“ u Bijeljini, koja njeguje tu tradiciju“, rekla je Jovana Barbu, član žirija koji je ocjenjivao baklave.

Pored Jovane, članovi žirija su bili i Mladen Kurteš i Miloš Popović i za najbolju baklavu – sočnu i „po njihovom ukusu“ izabrali su baklavu koju je pripremila Snježana Bjelotomić.

„Kurt Baklavasi“ je sa radom počela u septembru prošle godine u Ulici Nikole Tesle 10 u Bijeljini. Kako vlasnik kaže, za Dešavanja u Bijeljini, ideja se javila spontano – iz ljubavi prema baklavama.

„Uvijek sam volio baklavu, a na putovanjima na kojima sam bio, imao sam priliku da probam baklave kako ih prave u različitim državama. U Turskoj sam probao baklavu koja je specifična za njihovo područje, a za naše ne – baklavu sa pistaćima. Međutim, najljepša baklava koju sam probao je u Frankfurtu, što je bilo odlučujuće da nešto ovako pokrenem u Bijeljini“, ispričao je Mladen.

Trenutno u ponudi imaju pet vrsta baklava – onakve kakve oni u porodici vole, izoštrene savjetima mentora iz Beograda i Sarajeva. Pored baklava, u ponudi je i turski sutlijaš, a u planu su i torte, uglavnom turskog asortimana.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име