U Bijeljini održan Okrugli sto „Zaštita prava djeteta u alternativnoj brizi“ (foto)

Datum:

Share post:

Institucija Ombudsmana za djecu Republike Srpske, Kancelarija u Bijeljini, danas je organizovala Okrugli sto na temu „Zaštita prava djeteta u alternativnoj brizi“.

Na Okrugli sto su pozvani predstavnici relevantnih institucija, subjekata zaštite prava djece ove regije i to iz centara za socijalni rad, centara za mentalno zdravlje, obrazovnog sistema, kao i predstvanici lokalne zajednice i civilnog sektora.

„Ombudsan za djecu je radio poseban izvještaj koji je vezan za alternativno zbrinjavanje djece. Mi smo već ranijih godina radili alternativno zbrinjavanje, konkretno hraniteljstvo i ovo je samo nastavak te priče, s obzirom da je fokus stavljen na institucionalno zbrinjavanje djece. Ono što je problem i do čega smo došli u ovom izvještaju je da je jako mali broj hraniteljskih porodica. Mogu da kažem da ih je manje nego ranije. Problem je što i dalje nema jednakog pristupa kada su u pitanju postupanja centara za socijalni rad, a znamo da je izdvajanje djeteta iz porodice krajnja mjera i da prije donošenja te odluke moraju biti iscrpljene sve druge zakonske mogućnosti i da ta odluka mora biti u najboljem interesu djeteta. U većini rješenja nema rješenja zašto je to u najboljem interesu djeteta“, rekla je Gordana Rajić, Ombudsman za djecu RS.

Kako kaže, poražavajuće je da mjera koja treba da bude privremenog karaktera, najčešće dovodi do toga u praksi da djeca koja su jednom zbrinuta, posebno kada je u pitanju dom, ostaju tamo duži vremenski period – deset godina i više i ono na šta su djeca sama skrenula pažnju, s obzirom da su i oni bili dio izvještaja i da su i njih uključili u sam proces izrade je, da nemaju komunikaciju sa svojim starateljem, tako da je ovdje cilj sa stručnom javnosti raspravljaju o problemima koji se tiču prava i položaja djece u alternativnom zbrinjavanju.

„Ubuduće planiramo da ovaj izvještaj predstavimo NSRS, jer smatramo da šira javnost treba da zna kakav je položaj djece bez roditeljskog staranja. Takođe, potrebno je raditi na promociji hraniteljstva. Ono što nam nedostaje je i specijalizovano hraniteljstvo. Prema podacima do kojih smo došli u istraživanjima, mi u RS imamo samo dvije porodice koje su specijalizovani hranitelji što je, naravno, malo“, objasnila je Rajić.

Mila Stojanović iz Centar za socijalni rad Bijeljina kaže da Centar za socijalni rad konstantno radi na popularisanju hraniteljstva kao najadekvatnijeg oblika zbrinjavanja djece bez hraniteljskog staranja.

„Imamo zadatak koji smo dali sami sebi – da sačuvamo i njegujemo već postojeće hranitelje i da čuvamo s njima dobar odnos. Tačno je da je u posljednje vrijeme u državi, a i globalnom nivou manjak hranitelja, a sve je prouzrokovano cjelokupnom situacijom iza nas – bili smo pozvani da se brinemo sami o sebi. Teško je bilo u tim okolnostima očekivati otvorena vrata kuće za drugog člana, ali polako izlazimo iz toga. Trenutno imamo novu hraniteljku koja se prijavila i s kojom imamo dobru saradnju. Zaključno sa devetim mjesecom u 20 hraniteljskih porodica smo imali 18 hraniteljskih lica, a od toga četiri odrasle osobe“, rekla je Stojanović.

Jovanka Vuković, zamjenik ombudsmana, kaže da se postavlja pitanje da li su dovoljne naknade koje se daju hraniteljima – da li da se ide u tom pravcu ili da se ističu neke druge pogodnosti i benefiti koje bi mogle da imaju hraniteljske porodice, da budu motivisane kako bi bili primjer za druge da uđu u model hraniteljske porodice.

Svetlana Despotović iz Bijeljine je hranitelj već šest godina. Kako kaže, imala je podršku Centra za socijalni rad kada je ostala udovica sa dvoje djece.

„Mila, koja je uz mene bila od prvog dana, jer sam ja jako rano ostala udovica, ponudila mi je da probam hraniteljstvo. Imam dvoje djece i u mojoj porodici boravi i dijete sa poteškoćama u razvoju. Jako mi teško pada kada je vratim u Dom za nezbrinutu djecu u Kragujevcu. Kod mene joj je lijepo i mnogo teško mi bude kada vidim u šta se ona vraća. Odlično se slažemo i moja djeca su je odlično prihvatila. Ona ima 17 godina, ne priča i ne funkcioniše samostalno. Kod mene provodi kompletan raspust i praznike“, rekla je Despotović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Radnik ne posustaje – savladana i Omarska

Lider fudbalskog  šampionata Republike srpske Radnik iz Bijeljine, ne popušta. Večeras su na svom terenu lako porazili poslednjeplasiranu...

Zvezda pobijedila Partizan i plasirala se u finale Kupa Srbije

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastali su se u polufinalu Kupa Srbije, meč je odigran na stadionu Rajko...

BIJELJINA: ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ u finalu Kupa BiH

ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ iz Bijeljine pobjedom u Mostaru izborio je plasman u finale Kupa BiH za žene u...

U Banjaluci osnovan Nezavisni pokret “Svojim putem“ – Igor Radojičić

Cilj pokreta je,, ističe Radojičić u izjavi BN TV, ponuditi alternativu političkoj sceni Republike Srpske.  „Bićemo da ponudimo alternativu...