Nakon tri dana predavanja i obuke, danas je održan Napredni trening za osoblje i volontere strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH u oblasti pripreme i odgovora na katastrofe u kojem učestvuje više od 30 osoba.

Kroz tematske cjeline treninga uskladjene sa metodologijom i sistemima #IFRC učesnici su imali priliku proširiti znanje iz segmenta pripreme i odgovora na katastrofe, uspostavljajući mrežu osposobljenih i edukovanih volontera i osoblja organizacije Crvenog krsta/križa sa kapacitetima za podršku lokalnim zajednicama pogođenim prirodnim nesrećama i drugim kriznim situacijama, kao i međunarodnu podršku drugim zemljama.

Aleksandar Savić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina, naveo je da je riječ o pripremljenom scenariju iz 2014.godine kada je Bijeljinu zahvatila poplava koja je prevazišla mogućnosti Crvenog krsta da odgovori na takav vid katastrofe, te su pozvali u pomoć iz društva Crvenog krsta Bosne i Hercegovine.

„U treningu je učestvovalo 30 ljudi. Do danas smo radili teorijski dio, a danas četvrti dan imamo rad na terenu. Oni će danas obići sve relevantne institucije koje učestvuju u odbrani od katastrofa, Civilnu zaštu, Gradsku upravu, Dom zdravlja,  Vatrogasnu jedinicu, Centar za socijalni rad i sjedište Crvenog krsta odakle ćemo da prikupimo sve relevantne informacije i povratkom nazad u štab ćemo sačiniti jedan operativni plan kako takvoj katastrofi odgovoriti. Nakon pravljenja tog plana ćemo ići u Dom učenika gdje ćemo napraviti kamp za evakuaciju stanovništva iz poplavljenog područja, što je zapravo jedno podsjećanje na ono što nas je zadesilo 2014. godine i sagledavanje grešaka i stvari koje nisu urađene na vrijeme, koje nisu urađene preventivno, koje su to stvari koje treba da poboljšamo, na koji način treba da edukujemo ljude, šta je to što treba da uradimo da u slučaju, ne daj Bože, da se ponovo to desi, da bi mogli što bolje da reagujemo, a samim tim da obučimo što veći broj ljudi kako bi imali veliki broj volontera spremni da u svaku momentu znaju šta rade“, rekao je Savić. 

Ekipe koje su danas bile na terenu, imale su dodatna iznenađenja i neočekivane situacije, gdje su u putu do Civilne zaštite imali jedan udes sa više povrijeđenih. Druga ekipa imala je susret sa migrantima koji su se zadesli u toku poplava u tranzitu kroz Bijeljnu, koji ne poznaju naš jezik i izgubili su jednog člana porodice.

Stefan Lopatić, ispred Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, istakao je uvijek nastoje unaprijediti kapacitete, prvenstveno, lokalnih organizacija, s obzirom da smo svi svjedoci da u odgovorima na krizne situacije i prirodne nesreće, uvijek se prvenstven odgovor očekuje od lokalne organizacije koja je prisutna u toj zajednici.

„Zbog toga je izuzetno važno da postojeći kapaciteti pružaje pravi odgovor u prvim časovima nesreće. Učešće u ovom treningu od zavisnosti od specifičnih potreba i konteksta treninga uzelo je preko 30 volontera i profesionalno zaposlenih osoba u organizaciji Crvenog krsta/križa. Nadamo se i očekujemo da će završetkom ovog treninga cijelokupna struktura imati osposobljene i edukovane osoblje koje će moći pružiti prioritetne humanitarne aktivnosti u prvim časovima nesreće“, rekao je Lopatić.

Mahir Mulahasanović, ispred Crvenog križa Federacije BiH, rekao je da su tokom teorijskog dijela obuhvatili razne segmente, te da su volontere naučili osnovne stvari i stvari koje će im biti potrebne na terenu.

„Sve ono što se bude dešavalo, biće za njih novo. Neće znati šta ih čeka na terenu. Tako da će zasigurno biti zanimljivo i puno izazova. U jako kratkom periodu moraće da reaguju, da donesu jako puno odluka, tako da biće ovo jedna super priča gdje će oni dosta toga da nauče“, kaže Mulahasanović.

Gordana Ostojić, koordinator programa Priprema i odgovor na katastrofe u Crvenom krstu Republike Srpske, ističe da je cilj treninga jačanje kapaciteta organizacije Crvenog krsta u odgovoru na prirodne i druge katastrofe. 

„Učesnici koji su prošli ovaj trening biće osposobljeni da pruže adekvatnu podršku lokalnim organizacijama Crvenog krsta, čiji su kapaciteti malo slabiji i da uspostave kapacitete za taj prvi odgovor na teren. Treninzi su jako značajni za organizaciju Crvenog krsta Republike Srpske, koja inače pruža odgovor u kriznim situacijama. Nemjerljiv doprinos smo dali 2014.godine za vrijeme poplava, zatim zemljotres koji je bio u Kostanjici, Kozarskoj Dubici, nekoliko poplava u posljednjih par godina kada smo aktivirali putem Međunarodne Federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca alat koji se zove DREF, odnosno, fond za djelovanje u kriznim situacijama gdje smo podržali brojna domaćinstva ugrožena nakon poplava, zemljotresta i drugih prirodnih nesreća“, kaže Ostojić. 

Asad Kučević, sekretar Crvenog križa Novo Sarajevo, podsjetio je da je u ranijim godinama, nažalost, BiH i RS bila pogođena raznim prirodnim nepogodama, počevši od velikog snijega, poplava, čestih ljetni požara, što je prouzrokovalo da se vrše stalne edukacije volontera u Crvenom krstu/križu, kako bi što spremnije dočekali sve nedaće koje mogu zadesiti stanovništvo.

„Samo dobro uvježbane i spremne ekipe Crvenog križa i drugih organizacija mogu dati pravi odgovor na sve što nas očekuje. U ovoj prilici bili su volonteri iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, što nam donosi i tu raznolikost. Svaki dio Bosne i Hercegovine pokriven je sa obučenim ljudima, a s obzirom na i malu razdaljinu, mi smo tu spremni uvijek da pomognemo jednim drugima“, rekao je Kučević.

Trening se realizuje uz podršku Švicarskog Crvenog krsta/križa, te saradnju sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име