U Bijeljini održan informativni sastanak – prezentacija Projekta „Challenge to Change“ (foto)

Datum:

Share post:

Eda – Agencija za razvoj preduzeća i Privredna komora Republike Srpske – Područna privredna komora Bijeljina, danas je održala informativni sastanak – prezentaciju Projekta „Challenge to Change“ (3. ciklus) u prostorijama Privredne komore Republike Srpske u Bijeljini.

Uz prezentaciju projekta, predstavnici preduzeća i preduzetnici imaju priliku da postave pitanja i dobiju dodatne informacije od projektnog tima koji realizuje ovaj grant program finansiran od Kraljevine Švedske.

„Naša ideja je da privrednim preduzećima sa područja naše regije približimo ovaj projekat i mogućnosti koje on donosi. Osnovni ciljevi su podizanje konkurentnosti privrede BiH, RS, smanjenje stope nezaposlenosti, podizanje opšteg nivoa društveno-ekonomskog razvoja. Ne preferiraju se neki posebni sektori, znači moguće je da konkurišu kompanije iz IT sektora, iz oblasti privrede metala, drvoprerade, građevinarstvo, obuće, kože, tekstila…“, rekao je Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina.

Za potencijalne aplikante na raspolaganju indikativni budžet od oko 480.000 EUR, a rok za dostavljanje aplikacija je srijeda 23. novembar 2022. godine do 16 sati.

TESTNA REKLAMA

Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrovani najmanje 6 mjeseci, a najduže dvije godine, predviđen je maksimalni iznos granta do 10.000 EUR, a za korisnike iz kategorije zrelih privrednih subjekata, koji posluju dvije godine i više, maksimalan iznos grant sredstava do 30.000 EUR.

„Potrebno je da se privredna društva koja se prijavljuju, da se obavežu da učestvuju sa minimalno 50% od onoga što kandiduju. Maksimalan iznos za mala i srednja preduzeća je 30.000 €, a za startapove je do 10.000€. Preduzeća moraju preuzeti obavezu da se projekat realizuje minimalno od tri do 12 mjeseci, odnosno godinu dana. Potrudili smo se da okupimo što veći broj privrednih subjekata. Smatramo da je ovo šansa za njih i činimo osnovnu misiju kao Komora da na ovakvim projektima pomognemo privrednim društvima da dođu do sredstava za realizaciju svojih poslovnih ideja“, objasnio je Savić.

Mogućnost prijavljivanja na javni poziv provodi se isključivo putem online apliciranja na elektronski sistem za apliciranje i evaluaciju (eMSAE) koji se nalazi na web stranici www.c2c.ba, gdje je dostupan i Vodič za aplikante, koji je sastavni dio Aplikativnog paketa. Aplikacije koje budu dostavljene putem pošte (štampana forma), putem faksa ili na neki drugi način, neće biti uzete u razmatranje, niti će biti predmet ocjenjivanja. U cilju detaljnijeg informisanja potencijalnih aplikanata, planirana je organizacija info sesija, čiji termini će biti objavljeni na projektnoj web stranici.

„Oni koji se kvalifikuju i podnesu dovoljno inovativan prijedlog i budu odobreni kroz dva kruga evaluacije, njihova osnovna obaveza će biti da obezbijede sufinansiranje po svakoj od stavki od 50%. Sufinansiranje se radi po principu refundacije – svaki trošak nastao u tom periodu, biće podoban za refundiranje u iznosu od 50% od strane projekta. To je nešto što je postala praksa“, rekao je Srećko Bogunović iz Agencije za razvoj preduzeća EDA iz Banjaluke.

Projekt Challenge to Change 3.0 je trogodišnji projekt ukupne vrijednosti 3 miliona EUR, koji finansira Švedska. Projekat implementira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u partnerstvu sa Agencijom za razvoj preduzeća Eda. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.

„Današnju prezentaciju smo organizovali kao jedan od ciljeva povećanja konkurentnosti privrede RS. Privredna komora radi i na ovaj način – pokušava privrednicima da omogući da unaprijede konkurentnost, tehnološku osposobljenost u sektoru proizvoda i usluga, tako da će, nadamo se, ovo biti dobar zamajac za naredne projekte naših privrednih subjekata“, istakla je Slavica Marković, direktor Područna privredna komora Bijeljina.

„Razvojna agencija Bijeljina će vršiti promociju ovog Javnog poziva ispred Agencije i Grada Bijeljina, prema privrednicima koji su registrovani na području Grada. Na području Grada imamo registrovanih preko 2.000 privrednih društava, a zanatlija oko 900, ali to nije konačan broj. Ovakvi projekti doprinose u razvoju privrednog ambijenta, s obzirom da je Razvojna agencija jedina javna ustanova koja vrši promociju privrednika i koja ih pomaže. Dosta na značaju dobijamo i mi sami kao i Grad Bijeljina uz podršku ovih Javnih poziva kako bismo pomogli privrednike na lokalnom nivou“, Marko Vlačić, direktor Razvojne agencije Bijeljina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U nedjelju 11. decembra humanitarna predstava za Dimitrija Martinovića iz Popova – „Petar Pan – frka u Nedođiji (foto)

Pozorištance "Maslačak" iz Bijeljine, ovaj vikend će igrati humanitarnu predstavu za dječaka Dimitrija Martinovića iz Popova. U pitanju je...

Koncert Siniše Panića u Bijeljini – „Od Baha do Sevdaha“

Istaknuti bijeljinski muzički umjetnik Siniša Pajić, profesor solo pjevanja u Muzičkoj školi ugrijao je u ovim decembarskim danima...

Zbog odluke EU u Facebooku i Instagramu čupaju kosu

Meta se ove godine već borila sa padom prihoda od reklama, a odluka regulatora privatnosti Evropske unije prijeti...

AGRO SAVJET: Zašto je bolje saditi kalemljeni orah?

Kalemljeni orah nakon sadnje vrlo brzo daje plod, a neke sorte rađaju iste godine kada su i posađene,...