U Bijeljini obilježena 75. godišnjica pobjede i slobode

Datum:

Share post:

Polaganjem vijenaca na biste narodnih heroja u Gradskom parku, danas je u Bijeljini obilježen Međunarodni dan pobjede na fašizmom. Počast žrtvama Drugog svjetskog rata odali su gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i predstavnici bijeljinskog SUBNOR-a.

Predsjednik bijeljinskog SUBNOR-a, potomaka i poštovalaca boraca NOR Mihajlo Vidić istakao je da je Bijeljina dala ogroman doprinos u pobjedi nad fašizmom, jer je na ovim prostorima život izgubilo 1.262 borca.

– Svim građanima Republike Srpske i BiH čestitam Dan pobjede na fašizmom, koji se obilježava 75. godinu, koliko je prošlo od pobjede nad najvećim zlom u istoriji čovječanstva. Broj žrtava, kao i ukupan broj učesnika NOB-a iz Semberije je potvrda da je narod ovog kraja uvijek bio na strani pravih vrijednosti. Mi, kao potomci slavnih predaka, smo ponosni na taj dio istorije – istakao je Vidić.

On smatra da mlađe generacije ne znaju dovoljno o borbi protiv fašizma, jer je taj dio istorije sve manje zastupljen u školskim udžbenicima.

– Svjedoci smo svakodnevnih pokušaja revizije istorije i nastojanja da se omalovaži partizanski pokret i njegova borba za oslobođenje od nacizma i fašizma. Ipak, kako kaže latinska poslovica – istorija je učiteljica života i nakon vremenske distance svakog postavi na svoje mjesto. Sada jasno možemo reći da su pripadnici NOB-a zaslužni za slobodu koju uživamo – zaključio je Vidić.

Iako je Dan pobjede nad fašizmom obilježen skromno, zbog trenutne epidemiološke situacije, gradonačelnik Mićić ističe da to nikako ne znači da smo zaboravili koliko je ovaj datum bitan u svetskoj istoriji.

– Dan pobjede čestitam svim ljudima koji baštine antifašističku tradiciju i vrijednosti kod nas, ali i narodu Rusije i našeg bratskog grada Azova, zbog nemjerljivog doprinosa ruskog naroda u oslobađanju Evrope od najvećeg zla dvadesetog vijeka – nacizma i fašizma – poručio je Mićić.

Bijeljina svečano obilježava dva datuma u borbi nad fašizmom – 24. septembar, Dan prvog oslobođenja Bijeljine u Drugom svetskom ratu i  9. maj, Međunarodni dan pobjede nad fašizmom. Gradska uprava Grada Bijeljina je, u dogovoru sa predstavnicima SUBNORA, odlučila da pomenute praznike obilježava odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na biste narodnih heroja koje su postavljene u Gradskom parku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NOVO IME – NOVI POČETAK: Na koji način SDS planira da izađe iz problema zbog sankcija i gašenja računa? (foto)

-Cilj je da Srpska demokratska stranka nastupi na izborima pod svojim imenom (SDS) i sa svojim računom, ali...

DODIK: Rezolucija o Srebrenici vodi BiH ka mirnom razlazu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da srpski narod nikada neće pristati na narativ političkog Sarajeva i...

ELEKTRO BIJELJINA: U srijedu dio Podrinja bez električne energije

Saopštenje "Elektro Bijeljine" prenosimo u cjelosti: "Radnici „Elektro-Bijeljine“ će u srijedu 24. aprila 2024. godine, izvoditi radove na godišnjem...

Bijeljinska Biblioteka danas obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava odobravanjem popusta na godišnju članarinu u visini od 50% (video)

Bijeljinska Biblioteka "Filip Višnjić" danas obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava i tim povodom odobrava popust od...