U Bijeljini nastavljen desetogodišnji trend rasta prijavljenih radnji

Datum:

Share post:

„Protekla godina je, zbog pandemije virusa korona i svih zabrana, ograničenja i otežanih uslova rada, bila sigurno najteža u istoriji ne samo bijeljinskog nego i svjetskog preduzetništva, stoga je ovo podatak koji zaista raduje, hrabri i budi nadu u bolje sutra jer su naši preduzetnici među rijetkima u Republici Srpskoj, BiH i okruženju koji se mogu pohvaliti ovakvim rezultatom“, ističu iz „Preduzetnika“.

Prema podacima Gradske uprave Bijeljina, tokom prošle godine odobrenje za rad dobilo je 257 preduzetnika, a stalno je odjavljeno 185.

Pravo na privremeni prestanak rada tokom godine koristila su 253 preduzetnika, a na kraju godine u tom statusu bilo ih je 88, dok je nastavak rada prijavilo 46 preduzetnika, a nadležni organ Gradske uprave je po službenoj dužnosti odjavio 36 preduzetnika.

„Što se strukture po djelatnostima tiče, još jedno prijatno iznenađenje jer je poslije decenija vođstva trgovine u prošloj godini, prvi put, najviše prijavljenih preduzetničkih radnji u zanatstvu, gdje je prijavljeno 67, a odjavljene 43 zanatske radnje“, navodi se u saopštenju.

TESTNA REKLAMA

Ističe se da zanatstvo čini 32 odsto ukupnog broja aktivnih preduzetnika u Bijeljini.

„U trgovini su prijavljene 63, a odjavljeno je 67 radnji, s obzirom na to da trgovinske radnje očigledno ne mogu izdržati konkurenciju megamarketa, dok je u ugostiteljstvu odnos gotovo izjednačen sa 52 prijave i 50 odjava“, podaci su Udruženja „Preduzetnik“.

Najveći skok zabilježen je kod agencija za intelektualne usluge, sa 42 prijavljene i samo šest odjavljenih. Navodi se da agencije i usluge čine 15 odsto od ukupnog broja aktivnih preduzetnika u Bijeljini, a saobraćaj šest procenata. Ukupan broj aktivnih preduzetnika u gradu je na kraju prošle godine bio 1.866, što je za 12 više nego godinu ranije.

„Dodatno raduje činjenica da je zadržan broj aktivnih žena preduzetnika, kojih je na kraju prošle godine bilo 702 ili 37,62 odsto od ukupnog broja preduzetnika u gradu“, kažu u udruženju „Preduzetnik“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bijeljina.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Hiljadu učesnika iz 58 klubova na Međunarodnom rukometnom turniru u Bijeljini

Hiljadu učesnika iz 58 klubova na Međunarodnom rukometnom turniru u Bijeljini. BIJELJINA HANDBALL CUP 2022 će biti održan 19,...

NAŠA REPUBLIKA SRPSKA na današnji dan DOBILA IME

Narodna skupština Srpske Republike BiH usvojila je u Banjaluci 12. avgusta 1992. godine Deklaraciju o državnom i političkom...

RiTE „Ugljevik“ i „Elektro – Bijeljina“ u plusu – Za pola godine ostvarena VIŠEMILIONSKA DOBIT

Zavisna preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), osim Elektrokrajine, završila su prvu polovinu ove godine u plusu te...

SAVO MILOŠEVIĆ novi trener Partizana

Legendarni srpski fudbaler Savo Milošević vratio se na klupu Partizana, objavili su mediji u Srbiji. Nakon eliminacije u kvalifikacijama...