U Bijeljini i Banjaluci obuka popisivača za probni popis poljoprivrede

Datum:

Share post:

Obuka osam popisivača za probni pilot popis poljoprivrede koji će u Republici Srpskoj i BiH biti održan od 15. do 30. oktobra, završava se danas u Bijeljini, dok će obuka u Banjaluci biti organizovana u naredna dva dana u prostorijama republičkog Zavoda za statistiku.

Probni popis u Republici Srpskoj biće realizovan na reprezentativnom, slučajno odabranom uzorku od 78 popisnih krugova koji pokrivaju 75 naseljenih mjesta na području 31 opštine, a biće popisano nešto malo manje od 4.100 domaćinstava, saopšteno je iz Zavoda za statistiku.

Popisom će biti obezbijeđeni podaci o veličini poljoprivrednih gazdinstava, zemljišnom fondu i kategorijama korištenja poljoprivrednog zemljišta, površinama pod usjevima, površinama voćnjaka i vinograda, podaci o navodnjavanju i korištenju organskih i mineralnih đubriva, broju stoke, poljoprivrednoj mehanizaciji i objektima, radnoj snazi, organskoj proizvodnji, te podaci o ribnjacima i površinama pod šumom.

Iz Zavoda navode da će dobijeni podaci omogućiti uvid u stanje poljoprivrede u Republici Srpskoj koji će donosiocima odluka, na lokalnom i republičkom nivou, biti od izuzetne koristi prilikom izrade strateških dokumenata sa ciljem daljeg razvoja poljoprivrede.

Popisivanje će vršiti obučeni i akreditovani popisivači, uz upotrebu lap-topa, direktnim unosom dobijenih odgovora u namjenski izrađenu aplikaciju.

Rezultati probnog popisa neće biti publikovani i koristiće se isključivo u statističke svrhe.

Iz republičkog Zavoda apeluju da porodična poljoprivredna domaćinstva prime popisivača i daju odgovore na postavljena pitanja, koji će se dalje koristiti kako bi se svi uočeni nedostaci otklonili prije početka punog popisa i obezbijedili uslovi za dobijanje kvalitetnih podataka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NAJAVA ZA NOVI BROJ „SEMBERSKIH NOVINA“

U novom broju ,,Semberskih novina'', koji je na kioscima, možete pročitati: 1. Zbog čega se, i u srcu Semberije,...

SLAVENKO RISTIĆ: Podržaću Izborni zakon RS, RSS aktivno učestvuje na mitingu SRPSKA TE ZOVE

-Podržavam Izborni zakon Republike Srpske i miting "Srpska te zove", rekao je Slavenko Ristić. Danas će u Banja Luci...

Na današnji dan – 18. april

Danas je četvrtak, 18. april, 108. dan 2024. Do kraja godine ima 258 dana. 1480 - Rođena italijanska plemkinja...

Danas NS RS o Prijedlogu izbornog zakona Republike Srpske

Trinaesta posebna sjednica NS RS biće održana danas (četvrtak, 18. april 2024. godine), sa početkom u 10 časova. Prijedlog...