Udruženje Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini organizovalo je večeras prvi Festival vina i tradicionalnih proizvoda Istočne Hercegovine „Naše je bolje“, na kojem se u Semberiji predstavilo 18 izlagača.

Somelijer Tijana Vojnović kaže da je zadovoljna vinskom scenom, kao i napretkom u toj oblasti u regionu, ističući da to pokazuje i sve veća posjeta vinskih turista.

„Možemo da pariramo svjetskim vinskim trendovima, da se pohvalimo kvalitetnim vinima i ono što je kod nas karakteristično posljednjih nekoliko godina, da se stavlja akcenat na autohtone sorte“, navela je ona.

Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina koja je jedan od organizatora događaja, kaže da je smisao Festivala vina povezivanje Hercegovine i Semberije, sa idejom da se u toku godine sličan projekat realizuje i u Trebinju, gdje bi bili predstavljeni proizvođači iz Semberije.

„Očekujemo poslovne kontakte, razmjenu dobrih iskustava i potenciranje na konzumaciji domaćih proizvoda što nam je nikad potrebnije, jer u značajnoj mjeri može podići privrednu aktivnost u Republici Srpskoj“, rekao je Savić.

Potpredsjednik Udruženja Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini Dimitrije Ćeranić naveo je u izjavi novinarima da je Bog blagoslovio vino i hljeb i da je simbolika što je bijeljinski festival spojio Semberiju kao najveću žitnicu Republike Srpske sa Hercegovinom kao najvećim vinarskim krajem u Srpskoj.

„Tu smo da spojimo naša dva zavičaja, da smo saborni i da se prikažemo u najboljem svjetlu“, istakao je on.

Predsjednik Udruženja Hercegovaca u Bijeljini Spasoje Albijanić je na otvaranju Festivala vina istakao potrebu nezaborava, odnosno očuvanja tradicije, kulture i običaja zavičaja, ali i poslovno povezivanje i promociju domaćih proizvoda.

Osim izložbenog, Festival vina ima i edukativni dio posvećen temama brendiranja, zaštite domaćih proizvoda i vinskoj kulturi u Srpskoj.

Festival vina i tradicionalnih proizvoda Istočne Hercegovine održan je u hotelu „Drina“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име