„U 40 škola eksperimentalna nastava o jačanju empatije“ Ministar prosvjete o predstojećoj školskoj godini

Datum:

Share post:

Ministarka prosvjete i kulture RS Željka Stojičić izjavila je da će u predstojećoj školskoj godini posebna pažnja u narednom periodu biti usmjerena na djelovanje u skladu sa Programom mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja.

Urealizaciju mjera definisanih kroz 11 prioriteta biće uključeni svi zaposleni u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj uz podršku predstavnika Republičkog pedagoškog zavoda i Ministarstva prosvjete i kulture.

– U želji da sa realizacijom mjera počnemo od prvog dana nove školske godine u okviru Godišnjeg savjetodavno-instruktivnog rada Republičkog pedagoškog zavoda, biće predstavljen Akcioni plan mjera koje će se realizovati u školama od septembra do decembra 2023. godine. Posebno bih istakla aktivnosti Stručnog tima na izradi prijedloga fakultativnog programa Humanost i bezbjednost za 9. razred osnovnih škola kao i fakultativni predmet  za prvi razred srednjih škola sa fokusom na mentalno zdravlje učenika, empatiju, prijateljstvo i nenasilje, a koji će se eksperimentalno primjenjivati u 20 osnovnih i 20 srednjih škola u Republici Srpskoj – rekla je Stojčićeva.

Ministarstvo prosvjete i kulture će zajedno sa Republičkim pedagoškim zavodom donijeti Program partnerstva porodice i škole.

– Porodica, kao stub našeg društva, školi je važan partner u vaspitanju djece i mladih i potrebno je identifikovati područja u kojima će zajedno djelovati i dati doprinos realizaciji vaspitne uloge škole. Opredijeljeni smo da škola i društvo u cjelini budu sigurno okruženje za sve naše učenike i nastavnike. Vjerujemo da ćemo zajedničkim djelovanjem ispuniti zacrtane ciljeve i stvoriti pretpostavke da se i nastavni dio procesa odvija u dobrom ambijentu koji je neophodan za uspješan obrazovni proces u školama – navela je ministarka Stojčić.

Ona tvrdi kako se čine “veliki napori” da se saniraju štete nastale u vremenskim nepogodama iz prethodnog mjeseca na određenom broju škola i stvore pretpostavke da nastava počne i u  tim školama 1. septembra ove godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Počinje sezona jabuka – Kako da ne izgube hrskavost i slatkoću

Kraj ljeta i početak jeseni znači i smjenu voća i povrća i dolazak sezone jabuka. Najbolje vreme za uživanje...

Srpska bogatija za 22 bebe: U porodilištima rođeno 13 dječaka i 9 djevojčica

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 22 bebe, 13 dječaka i devet djevojčica, rečeno je...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 4,00 KM PAPRIKA...

SERVISNE INFORMACIJE za 4. oktobar: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...