TUŽILAŠTVO BiH podiglo OPTUŽNICU protiv devet lica IZ BRČKOG

Datum:

Share post:

Ukupno devet optuženih, nekadašnjih pripadnika Armije RBiH i HVO-a sa područja Brčkog optuženi su za mučenje, zlostavljanje i ubistvo 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Admira Rizvanovića (rođenog 1975. godine u Brčkom), Smajila Omerovića (rođenog 1970. godine u Zvorniku), Jasmina Huskanovića (rođenog 1971. godine u Brčkom), Kemala Hindića (rođenog 1949. godine u Jablanici), Martina Frančešević (rođenog 1962. godine u Brčkom), Ramiza Pljakića (rođenog 1958. godine u Sjenici, Srbija), Ive Anđelovića (rođenog 1963. godine u Brčkom), Hazima Fazlovića (rođenog 1950. godine u Brčkom) i Bahrije Fazlovića (rođenog 1967. godine u Brčkom).

"Optuženi se terete da su, optuženi Rizvanović, Omerović i Huskanović, kao pripadnici iz sastava Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizovane brigade Armije RBiH, za vrijeme rata i oružanog sukoba, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija koje regulišu postupanje sa zarobljenicima za vrijeme rata", piše u saopšteno za javnost Tužilaštva BiH.

Oni se terete, da su prilikom borbenih dejstava u blizini mjesta Boderište, u izvršenoj zasjedi izvršili zarobljavanje 11 pripadnika 1. posavske brigade VRS-a, te nakon toga mučili i zlostavljali, nanosili im teške tjelesne povrede nečovječnim postupanjem, te ih nakon toga usmrtili upotrebom vatrnog i hladnog oružja, nanijeviši im zaživotne i posmrtne povrede.

"Optuženi Hindić, Frančešević, Pljakić, Fazlović, Anđelović i Fazlović, terete se da su u svojstvu zapovjednika Operativne grupe I- Bosanska Posavina, 108. pješačke brigade HVO, te 108. motorizovane brigade Armije RBiH, znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, te propustili poduzeti nužne i razumne mjere kako bi počinitelji bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin", navodi Tužilaštvo BiH.

TESTNA REKLAMA

Optuženi se terete za krivično djelo "ratni zločin protiv ratnih zarobljenika" iz članka 175. Krivičnog zakona BiH. Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...

KMF Radnik Bijeljina ima još jednog reprezentativca

Da se u ekipi KMF Radnik MD Shop ozbiljno radi, to pokazuju rezultati u prethodne dvije sezone, ali...

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...