Trombofilija kao uzrok neplodnosti?

Datum:

Share post:

Trombofilija predstavlja sklonost ka pojačanom zgrušavanju krvi što dovodi do pojave krvnog ugruška(tromba). Ovaj poremećaj može biti urođenog ili stečenog karaktera.

Poremećaj se otkriva nastankom tromboze vena ili arterija, ali se često ne razvija u bolest i nema nikakve simptome. Iako značajan procent ljudi ima ovu sklonost, tromboza se najčešće ispolji kod osoba sa dodatnim faktorima rizika.

Danas se smatra da trombofilije mogu uzrokovati idiopatski sterilitet(nepoznatog uzroka), te se žene koje su imale više spontanih pobačaja ili rađale mrtvorođenu djecu upućujući na  analize kojim bi se utvrdilo da li su njihovi problemi uzrokovani trombofilijom. Takođe, ispitivanja se odnose i na žene koje u porodici imaju slučajeve tromboze ili oboljenja povezanih sa trombofilijom.

Ovi testovi još uvijek nisu dio standarnog paketa ispitivanja za sve žene jer je  trudnoća sama po svojoj prirodi trombofilno stanje i organizam prirodnom hiperkoagulacijom sprečava pojačano krvarenje u trudnoći i nakon porođaja.
Ne postoji univerzalni test za detektovanje trombofilije, već se radi o grupi analiza na koje će vas uputiti hematolog nakon obavljenog pregleda koji podrazumijeva uvid u prethodnu dokumentaciju, fizikalni pregled kao i  upute za dalju dijagnostiku i liječenje.
 
Hematologu se treba uputiti ukoliko imate i neke od sljedećih simptoma:

TESTNA REKLAMA
  • umor, malaksalost, nedostatak vazduha,
    • groznicu, povišenu tjelesnu temperaturu,
  • česte ponavljane infekcije,
    • krvarenje, spontani nastanak modrica.

Kao jedna od grana interne medicine, hematologija se bavi dijagnostikom i terapijom, prognozom o prevencijom urođenih i stečenih poremećaja krvi, kao i malignih bolesti krvi.
Kako krv cirkuliše kroz cijeli organizam i  od vitalnog je značaja za mnogobrojne funkcije ćelija, tkiva i organa, bilo kakvi poremećaji u njenom volumenu (količini, ćelijskom ili plazma dijelu) mogu izazvati mnogobrojne i raznovrsne poremećaje na različitim organima i dijelovima tijela, jer su krv i krvni sudovi žile kucavice cijelog tijela. Hematolozi se takođe bave istraživanjem limfnih organa, uključujući limfne čvorove, slezinu, timus i limfno tkivo.

U Specijalističkom centru „Gala Medica“ možete zakazati pregled kod dr Rajka Miloševića koji u ovoj ustanovi ordinira 18.maja.
Prim.dr sci.med. Rajko Miloševič

Dr Milošević je specijalista interne medicine sa subspecijalizacijom hematologije.

Trenutno radi na Polikliničko-dijagnostičkom odjeljenju – prijemna ambulanta, Klinike za hematologiju KC Srbije.
Radio je kao ljekar na određeno vrijeme na Institutu za kardiovaskularne bolesti KC Srbije i na Klinici za alergologiju i imunologiju KC Srbije .
U periodu od aprila 1996. do septembra 1999. godine radio je kao specijalista internista/hematolog na odjeljenju opšte intenzivne nege Urgentnog centra.
1994. godine određen je za mentora dijela specijalističkog staža iz interne medicine u referentnoj zdravstvenoj ustanovi tj. na Institutu za hematologiju KC Srbije.
Autor je i koautor u preko 120 stručnih i naučnih radova objavljenih na  Kongresima hematologa i u domaćim i stranim časopisima.
Član je Srpskog lekarskog društva od 1989. godine, kao i Evropskog udruženja hematologa (EHA) od 05.11.2003.godine.

Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...