TRIVIĆ: Poljoprivreda ne može bez države, njena uloga je ključna (foto, video)

Datum:

Share post:

Potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS, Jelena Trivić, posjetila je danas Udruženje poljoprivrednika „Sela Semberije i Majevice“ gdje je razgovarala sa prisutnim poljoprivrednicima i predsjednikom Udruženja, Savom Bakajlićem.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja, istakao je da mu je izuzetna čast zbog posjete Jelene Trivić, te je ovom prilikom sa njom razgovarao o stanju u poljoprivredi, koje je, kako kaže, katastrofalno.

„Drago mi je što je gospođa Trivić izdvojila vrijeme da dođe, pošto mnogi koje smo pozivali nisu htjeli da dođu, pogotovo gospodin Dodik. Stanje u poljoprivredi je katastrofalno, izloženi smo suši… Želimo da pokušamo da porazgovaramo i da u narednom periodu dođe do izražaja poljoprivreda. Ljudi su napustili sela, u Semberiji ima nešto malo više od 2.000 poljoprivrednih proizvođača, a do 40 godina ima samo osam – to je katastrofalan podatak“, kaže Bakajlić, te dodaje da su poljoprivrednici razočarani u vlast koja se oglušila o njihove zahtjeve i na nivou BiH i na nivou RS.

TESTNA REKLAMA

Milenko Nikolić, poljoprivrednik iz Amajlija, rekao je da se duži vremenski period vrši jedan selektivni „lov“ na poljoprivrednike, jer već trideset i više godina rade „napamet“.

„Mi ne znamo koje će cijene biti, a radimo… Zaista je došlo do kraja, firme se zatvaraju. Danas smo došli da pitamo da li u ovoj državi postoji iko ko bi mogao uvesti ove naše muke u neki red, postoje li robne rezereve gdje bi mogli da predamo naše proizvode, da ne zavisimo od dva do tri čovjeka koji imaju mlinove i godinama nas ucjenjuju“, rekao je Nikolić.

Potpredsjednik PDP RS, Jelena Trivić, rekla je da postoje mnogobrojni sistemski problemi. Kako je istakla, Vlada RS krši Zakon koji je donijela NS RS koji kaže da se 6% izvornih budžetskih prihoda izdvaja za poljoprivredu.

„Od kada je donesen taj Zakon, odredba je ispoštovana jednom. Često sam govorila u NS da se Zakon ukine ili da se ispoštuje. Poljoprivreda ne može bez države, bitno im je da imaju siguran plasman i sigurnu, dobru cijenu. Ne postoji grana koja treba toliku pomoć države kao što je poljoprivreda… Iznos sredstava koji se izdvaja za poljoprivredu nije ciljano raspoređen“, rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da je njeg prijedlog da se zakonski uredi sistem podsticaja, a ne da to određuju Pravilnici i niži akti.

„Poljoprivredni podsticaji ne treba da budu dati u ruke na odlučivanje službeniku u Vladi da on radi i raspodjeljuje sa grupom službenika. Onda to oni rade po svojim kriterijumima, dodjeljuju podsticaje, a propisuju takve uslove gdje tačno procjenjuju ko će dobiti. Taj novac koji se izdvaja nije dobro raspodjeljen i ne cilja gdje treba, nego ide podobnim“, kaže Trivićka, te dodaje da je svrha da poljoprivrednici budu zadovoljni, jer će na taj način i država biti zadovoljna.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIBINA SNSD U MAGNOJEVIĆU: GRAĐANI ZNAJU VAŽNOST IZBORA ZA REPUBLIKU SRPSKU

Nosilac poslaničke liste Saveza nezavisnih socijaldemokrata za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice šest Vojin Mitrović poručio...

PETROVIĆ: Sugrađani, podržite sutra Centralni miting SDS, PDP i Pokreta za pravdu i red na bijeljinskom Gradskom trgu (video)

Nosilac liste SDS za narodnog poslanika u NSRS za Izbornu jedinicu 6, Ljubiša Petrović poziva sve sugrađane Bijeljine...

BIJELJINA: Nikad nije kasno početi s novom vrstom sporta

Nikad nije kasno početi s novom vrstom sporta - Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada...

Koncert Dušana Sekulića u Bijeljini – tražila se karta više

Koncert svjetskog virtuoza na harmonici Dušana Sekulića i prijatelja, upriličen povodom Dana grada Bijeljine izazvao je ogromno interesovanje....