“Postoji više načina vađenja rude i proizvodnje litijuma, pa je za konačan sud neophodna studija“

Nakon završenih svih potrebnih istraživanja u Opštini Lopare uz sprovedeno i striktno poštovanje zakonske regulative i u skladu sa najvišim geološkim i ekološkim standardima koji važe za ovu vrstu istraživanja, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou  za otkrivanje nalazišta mineralnih sirovina danas je u Loparama održana Javna tribina pod nazivom ’’Uticaj rudarenja litijuma na životnu sredinu/prirodu i zajednice’’ koje je organizovalo Ekološko udruženje Eko Put iz Bijeljine u saradnji sa Eko BiH mrežom.

Opšti zaključak sa Javne tribine u Loparama je da ’’Postoji više načina vađenja rude i proizvodnje litijuma, te da je za konačan sud neophodna studija”.

Iako još nema ni naznaka o Studiji o uticaju na životnu sredinu, javnost ne prestaje da bruji o potencijalnom rudarenju litijuma u Loparama.

Na tribini su učestvovali Snežana Jagodić Vujić iz Ekološkog udruženje Eko put,  dr Tihomir Knežiček sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli, dr Dragana Đorđević sa Naučnog instituta za hemiju u Beogradu, dr Aleksa Milojević sa Privrednog instituta iz  Bijeljine, te Marijana Trbović Petković i lokalni aktivisti pokreta Ne damo Jadar – Savez ekoloških organizacija.

Na tribini je trebalo da bude glavna tema ’’litijum“ ali su organizatori i učesnici odlučili da najmanje govore o temi te da ovaj skup iskoriste kako bi propagirali svoje  stavove i pričali protiv Srbije, njenog predsjednika Aleksandra Vučića, te pozivali na bojkot izbora, prevashodno sledbenici “litijuma“ koji su došli iz Srbije i zauzeli prva dva reda u loparskom Centru za kulturu.

“Društvo i zajednica bi trebalo da se razvijaju u smjeru proizvodje zdrave hrane i da sačuvamo našu vodu da bude zdrava i čista. Danas, sutra, možda će cijela BiH postati jedan veliki rudnik. Pitanje je da li to želimo? Stariji su još malo tu, ali šta će ovi mladi, šta će oni koji će tek sutra krenuti da žive”, navela je Snežana Jagodić Vujić ispred Ekološkog udruženjea “Eko put” iz Bijeljine koja je ujedno i organizator tribine.

 “Mislim da je sve preuranjeno jer nema studije o tome kako će se raditi eksploatacija. Mi ćemo zauzeti stav nakon što se objelodani ta studija, a istraživanja koja su vršena nisu nanijela štetu ekosistemu naše opštine”, kaže načelnik Rado Savić.

“Trebalo bi da to prihvate svi. Oni koji nemaju zemlju oni se bune, oni koji imaju ne bune se, oni prihvataju da se radi i da država ide naprijed i opština Lopare”, kaže stanovnik Lopara Milorad Jović.

“Borićemo se svim silama da sačuvamo našu djedovinu, svoje grobove. Ako treba Motkama ćemo se tući”, kaže mještanin Lopara Slobodan Aleksić.

“Litijum se eksploatiše u pustinjama Amerike, Kine i Australije upravo zato što je tehnologija ekstrakcije litijuma pogubna po životnu sredinu”, navela je dr Dragana Đorđević, naučni savjetnik na Univerzitetu u Beogradu.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta iz Tuzle Tihomir Knežiček kaže da nema odgovora na mnoga pitanja, između ostalih: “Nema odgovora šta će se raditi sa tim kada se otkopa. Postoje dvije opcije, da se prerada radi u blizini lokaliteta, a drugo da se iskopana ruda natovari na brodove i vozi u Kinu ili Francusku recimo kako radi Kanada sa kompletnom svojom rudom litijuma.”

“Nove tehnologije u preradi litijuma podrazumjevaju zatvoren ciklus. To znači da voda koja se upotrebljava ne ispušta se i ona cirkuliše sve vrijeme. Kasnije se ona, nakon nekoliko godina može konzervirati ili ponovnim hemijskim procesima očistiti od drugih štetnih komponenti”, kaže profesor Knežiček.

„Rađeno je po zakonu, ono što je važno da kažem je da se i prije ovoga sada radila istraživanja na ove elemente na Majevici u dva navrata, Dosadašnji istražni radovi koji su protekli, nisu prouzrokovali ni primjedbe građana niti je bilo nekih problema“, izjavio je ranije Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

Direktor švajcarske kompanije Arcore Vladimir Rudić nedavno se obratio lokalnim vlastima, privrednicima i građanima Lopara, jer ova kompanija namjerava u ovom dijelu zemlje imati rudnik za eksploataciju magnezijuma, bora i litijuma.

Napomenuo je da je u ovaj projekat već investirano 10 miliona evra, od čega u samim Loparama i Republici Srpskoj pet miliona evra, te da je opredjeljenje da se za sprovođenje istraživanja uglavnom koriste resursi iz lokalne zajednice i regije. Govoreći o geološkim istraživanjima, istakao je o kakvim rudama je riječ.

RUDIĆ: Od rudarskih operacija u Loparama korist će imati i opština i cijela Srpska

„Izveli smo detaljna geološka istraživanja u punom kapacitetu, od prvog dana predvođena najrespektabilnijom kućom u svijetu – australijskim CSA Globalom, s fokusom na litijum, boron, što smo i prvobitnim zahtjevom i predviđali. Samim postupkom geohemijskih analiza, koje su vršene u SGS laboratorijama, identifikovane su, a u daljim metalurško-tehnološkim testiranjima, došli smo do pouzdanih rezultata koji su potvrdili da će u procesu ekstrakcije rude u kvantitativnom smislu biti magnezijum i kalijum, a potom litijum i boron polimineralni rudnik“, ukazao je Rudić.

 „Trenutno procjenjujemo projekat, nakon početne pozitivne procjene njegovog potencijala, mogućim za snabdijevanje industrije Еvropske unije sa litijumom i borom. Projekti kao što je ovaj mogu imati potencijal održivog snabdijevanja resursima iz Еvrope i istovremeno pomažu razvoju lokalne infrastrukture i ekonomije“, poručili su iz kompanije Arcor.. 

Iz Ministarstva energetike i rudarstva u Vladi srpske navode da je potvrđeno postojanje sirovina u Loparama. Naglašavaju da je svaki projekat koristan i da institucije imaju pozitivan stav prema istraživanjima. Prognoziraju da bi eventualna proizvodnja i prateće aktivnosti otvorile na hiljade radnih mjesta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име