Vodeći istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu Timoti Les izjavio je da postoji niz različitih scenarija kada je riječ o mogućoj inicijativi Republike Srpske za nezavisnost, a jedna od povoljnih okolnosti za to je da Donald Tramp doće na vlast u Americi.

Les je pojasnio da je ovo pitanje zasnovao na analizi šest najvažnijih političkih aktera a to su SAD, EU, Rusija, globalni jug, Srbija i Hrvatska.

Prema njegovim riječima, mogući su najpovoljniji, najnepovoljniji i scenario koji je srednje važnosti.

– U tom najnepovoljnijem scenariju, ukoliko bi Srbi objavili nezavisnost, naišli bi na protivljenje Zapada i našli bi se u situaciji koja bi bila nezadovoljavajuća i još manje povoljna za njih – rekao je Les novinarima u Banjaluci nakon predavanja o “Geopolitičkim aspektima položaja Republike Srpske”.

On je naveo da bi u scenariju srednje važnosti došlo do nezavisnosti, koja bi podrazumijevala funkcionalnost, ali da ovo za Srpsku opet ne bi bila zadovoljavajuće.

Les je ocijenio da bi u trećem scenariju Republika Srpska proglasila nezavisnost uz uslov da se na političkoj sceni u svijetu desi niz povoljnih okolnosti.

– Jedna od tih okolnosti je da Donadl Tramp dođe na vlast u Americi – zaključio je Les.

Profesor na Univerzitetu u Upsali i predavač na Odsjeku za komunikološke studije Univerziteta Turiba Gregori Sajmons smatra da je budućnost u multipolarnom svijetu, odnosno da je najbolje biti strateški dvosmislen.

Sajmons je istakao da se zalaže za pragmatizam, što je i naveo tokom večerašnjeg predavanja o geopolitičkom položaju Republike Srpske.

 Bogatstvo se više ne nalazi samo na Zapadu. Stvari se mijenjaju, ako analiziramo udio tog svjetskog bogatstva – poručio je Sajmons.

On smatra da se sve više svodi na pragmatizam i nacionalne interese, a ne na neku puku ideologiju.

Sajmons je ocijenio da je neophodno održavati veze sa onima koji slično razmišljaju i da je vrijeme na njihovoj strani, a ne na strani kolektivnog Zapada.

Predavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, te brojne ličnosti iz političkog i javnog života Republike Srpske.

Tokom predavanja, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da su Srbi istorijski narod koji se od Dejtona svaki dan bori za svoju poziciju.

– Period u svijetu u kojem je nastala Srpska je bio najnepovoljniji za nju, ali ona tada uspijeva da se izbori za svoju poziciju, koju sada brani u miru – rekao je Budimir na predavanju.

On je naglasio da je BiH ideološki eksperiment Zapada i kao takva nelogična, te da Republika Srpska treba da se drži slova Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име