Treba li legalizovati kanabis za liječenje – šta čeka BiH?

Datum:

Share post:

I dok brojni oboljeli od teških bolesti s nestrpljenjem očekuju legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe u BiH se po ovom pitanju još ništa značajno ne dešava.

 

Klinička ispitivanja pokazuju djelotvornost preparata na bazi kanabisa, ali u BiH, zbog postojećih zakonskih prepreka, građani kojima su potrebni – iste nabavljaju ilegalno.

"Jedna opcija je bila da se ide na izmjenu Zakona o sprječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, dok je druga da se samo ide prema Savjetu ministara BiH, a u skladu sa članom 16. zakona tj. da se kanabis iz skupa strogo zabranjenih materija prebaci u strogo kontrolisane supstance. Komisija je zasjedala i odlučila da se ide na izmjenu zakona koji je u nadležnosti Ministarstva bezbjednosti BiH. Za drugu opciju protiv su bili predstavnici Republike Srpske", rekla nam je Malićbegovićeva.

Ona nije mogla da precizira da li će i kada medicinski kanabis pronaći u legalnim farmaceutskim tokovima.

TESTNA REKLAMA

"To je veoma dug proces i sigurno će potrajati obzirom na trenutnu političku situaciju. Morate imati formiran Savjet ministara BiH, a pošto je predlagač zakona Ministarstvo bezbjednosti oni bi trebali znati koliko im treba vremena", istakla je Malićbegovićeva.
Treba li legalizovati kanabis za liječenje?

S druge strane ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić za Mondo kaže da je Ministarstvo civilnih poslova BiH nosilac legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

"Oni su imenovali radnu grupu od raznih eksperata medicinske struke. Radna grupa radi na tome i ne mogu da komentarišem nešto što pripada drugom ministarstvu. Moja saznanja govore da se ne mogu usaglasati oko nekih stvari, ali ne znam detalje", kratko nam je rekao Mektić.

Govoreći o ekonomskoj isplativosti ovih proizvoda kao i eventualnom monopolu pojedinih kompanija nad ovim proizvodom naš sagovornik kaže:

"Sigurno će u pravom naletu sve raditi jedna kompanija ili nekoliko jačih firmi, ali sumnjam da će neko imati monopol odnosno ekskluzivno pravo nad takvim proizvodima ili preparatima", podvukao je Duduković.

Ilustracija Foto: Guliver/Getty images, Jack Taylor Ilustracija

Političari u Republici Srpskoj načelno su protiv legalizacije narkotika, ali kad je u pitanju medicinska marihuana kažu da nemaju ništa protiv.

Jedan od zagovornika legalizacije marihuane u medicinske svrhe u Reublici Srpskoj je načelnica Klinike za onkologiju UKC Zdenka Gojković, bivši poslanik u Narodnoj skupštini RS, danas delegat u Vijeću naroda RS. Ona je godinama unazad ovo pitanje nametala u najvišem zakonodavnom organu Srpske.

"Republika Srpska je dala vrlo kvalitetne amandmane da se tržište mediciskim kanabisom tako uredi čak da krenemo od proizvodnje. Takođe tu su i prijedlozi kako saditi, uzgajati i prerađivati kanabis", rekla nam je Gojkovićeva.

 

Evropski parlament podržao je sredinom februara upotrebu marihuane u medicinske svrhe nakon rasprave o mogućim zloupotrebama medicinski opravdanih tretmana. Poslanici su potom pozvali Evropsku komisiju i vlasti članica Evropske unije da definišu šta je medicinski kanabis, spriječe zloupotrebe i obezbijede finansijska sredstva u novom programu istraživanja njegovih terapijskih efekata. Takođe, neki evropski poslanici smatraju da bi sveobuhvatnom regulacijom lijekova na bazi kanabisa bilo ograničeno crno tržište i garantovan kvalitet proizvoda.

Evroposlanici smatraju da postoje zadovoljavajući dokazi prema kojima kanabis ima terapijske efekte u liječenju hroničnog bola kod odraslih, te da ublažava mučninu i povraćanje uzrokovane hemioterapijom, kao i simptome spazmičnosti kod pacijenata sa multiplom sklerozom i pospješuje rast kostiju.

Neki poslanici, koji su po profesiji ljekari, upozoravaju da treba obratiti pažnju na dva ekstrema – mora se djelovati protiv stereotipnih tvrdnji da je kanabis ilegalna i opasna droga, a, s druge strane, treba paziti da pacijenti ne počnu da upotrebljavaju kanbis kad god ih nešto zaboli.

Komesar Evropske komisije za zaštitu potrošača Vera Jurova najavila je dalja istraživanja o terapijskim učincima kanabisa. Kada je riječ o kanabisu i njegovom korištenju, najliberalnije zemlje u EU su Holandija, Španija, Portugalija, Njemačka i Češka, napominju portali za političku analitiku.

Nikšić: Inicijativa u Kantonu Sarajevu

Poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić uputio je inicijativu za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Nikšić je u obraćanju kantonalnim poslanicima kazao kako inicijativu podnosi kao samostalni predstavnik "progresivnih slobodarskih sugrađana i sugurađanki KS i to tri dana prije Svjetskog dana marihuane."

On je inicirao i da se donese akt koji će poslužiti za "dekriminalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske i rekreativne svrhe". Kako kaže, već je naširoko poznata upotreba ulja kanabisa u medicinske svrhe.

Izvor: mondo.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

FOND PIO: Danas počinje isplata penzija za jul

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava da...

UZBUDLJIV VIKEND Fargo drži vrh u 3×3 ligi Srpske

Nikšićko pivo 3x3 liga Republike Srpske proteklog vikenda igrana je u tri grada Gradišci, Bijeljini i Laktašima, a...

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...