Slijedeći tradiciju organizovanja nekadašnjih jesenjih vašara,  u Bijeljini je i ove godine organizovan Mitrovdanski vašar, sa nizom raznovrsnih sadržaja. Danas je u Bijeljini spojedna tradicija sa sadašnjošću i gastrokultura semberske regije i okoline.

Veliki broj izlagača, gostiju iz Srbije i posjetilaca okupio se na vašaru, da vidi sve ono najlepše i najvrednije što je u protekloj godini proizvedeno u Semberiji. Ratomir Draganić, direktor AD „Grad“, koji je organizator Mitrovdaskog vašara, istakao je da je ove godine predstavljeno preko 100 učesnika.

„Kada je riječ o vašaru, svake godine pokušavamo da tu ljestvicu dignemo na što veći nivo. Imamo izložbu kućnih radinosti, domaćih proizvoda, izložbu domaćih životinja i sitnih kućnih ljubimaca. Po prvi put imamo i izložbu magaraca. Kada je riječ o Fijakerijadi, ove godine imamo 16 fijakera, dva fijakera su došla iz Gradiške kojima se ovom prilikom zahvaljujem. Takođe, ove godine smo odlučili da skrenemo pažnju na ljude koji 365 dana u godini vode računa o našem gradu, te će zajedno sa zvanicama, u fijakerima do centra grada ići radnici AD „Komunalca“, Vodovoda i kanalizacije, zdravstveni radnici, Vatrogasna služba, Gorska služba spašavanja i naši najbolji učenici iz osnovnih i srednjih škola“, rekao je Draganić.

Bijeljinskim ulicama su do mjesta održavanja vašara prodefilovali konji, kočije i čeze, a “Fijakerijada” je podsjetila da se tradicija konjarstva u Semberiji i danas čuva i njeguje.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljine, rekao je da je velika čast i zadovoljstvo prisustvovati tradicionalnom Mitrovdanskom vašaru, te je uputio čestitke organizatorima, firmi AD „Grad“, kao i Turističkoj organizaciji.

„Mitrovdanski vašar je postao tradicionalni, s obzirom da postoji već dugo godina i u najboljem svjetlu prikazuje naš grad i zato smo ovde da podržimo taj sajam i materijalno i moralno. Velika zahvalnost za sve koji su uzeli učešće, za veliki broj izlagača kojih je danas ovde  preko 60 izlagača. Takođe, danas imamo i takmičare u pripremanju kupusa za koje je ove godine obezbjeđena i novčana nagrada“, rekao je Đurđević.

Centralna manifestacija Mitrovdanskog vašara tradicionalno je “Kupusijada” koja je u pripremanju svadbarskog kupusa okupila 15 takmičarskih ekipa. Po prvi put ove godine, obezbjeđene su i novčane nagrade za najbolji svadbarski kupus. Nekoliko dobro raspoloženih ekipa od ranih jutarnjih časova pripremali su namirnice za najbolji svadbarski kupus.

Milun Tošić, organizator kupusijade u Mrčajevcima i predsjednik žirija na današnjoj kupusijadi, došao je i ove godine da podrži Sembersku kupusijadu i da razmjene mišljenja i raznovrsne recepte.

„Dolazimo svake godine na Sembersku kupusijadu, da razmenjujemo mišljenja, da se družimo, da ono što valja kod nas da valja i ovde – ovde što valja da se prenese tamo. Vidim da polako ova manifestacija napreduje“, kaže Tošić.

Kada je riječ o ocjenjivanju, Tošić ističe da najveći broj bodova nosi čulo vida, odnosno, izgled kupusa.

„U ocenjivanju najbolju ocenu dajem čulu vida, da bude lepo servirana porcija, tu je deset poena. Zatim čulo mirisa, i to isto vrlo važno, ako lepo miriše, biće lepo i da se jede. I tek treće mesto dobija čulo ukusa. Prvo moram da zadovoljim čulo vida, kupus koji je nalepše složen, da se vidi sve što treba, da bude lepa boja i lepo parče mesa – to je najvažnije. Kupus može da bude lep i ukusan, sve je stvar ukusa, ali je čulo vida na prvom mestu“, objašnjava predsjednik žirija.

Prošlogodišnji pobjednik na Kupusijadi, Mirko Bjelanović, šef kuhinje u Banji Dvorovi, kaže da je najveći problem pronaći dobar pravi Semberski kupus. Ove godine pronašli su ga u semberskom selu Velika Obarska. Ovom prilikom, Bjelcanović je objasnio detaljno spremanje svadbarskog kupusa.

“Taj kupus ne smije da bude prekiseo i ne smije da bude preslan. Ako je slan, uzmemo par dana prije i stavljamo u hladnu vodu, pa ispiramo da ne bude preslan. Zatim se taj kupus dobro iscjedi i onda ide postupak slaganja u zemljane posude. Kupus mora da se kuva lagano, na što laganijoj vatri. Jutros u 8 smo počeli i neće biti gotov prije 2, sigurno. Uzmemo više vrsta mesa i suvih rebara i koljenica koje se isjeku na sitne komade. Na dno idu koske da ne bi zagorio, a onda se slaže red kupusa, pa se doda lovorov list, biber u zrnu i malo aleve paprike, malo vegete i onda red junetine, pa red prasetine, onda sirova slanina, dimljena slanina, suva rebra i slaže se sve redom. Na sve to, dodaje se sasvim malo vode, otprilike litar i po. Onda je bitno da se loži lagano vatra i da se kuva oko 6 sati“, objasnio je Bjelcanović.

Pored iskusnih kuvara, na današnjoj Kupusijadi učestvovali su i mladi, budući profesionalni kuvari iz Srednje stručne škole Janja.

Sergej Ivković, učenik Srednje stručne škole Janja, rekao je da su jutros oko sedam časova započeli sa spremanjem svadbarskog kupusa.

„Za početak smo pripremili kupus, odnosno, potopili smo ga u vodu da ne bi bio previše kiseo, onda smo namazali posudu sa mašću, zato što svadbarski kupus treba da bude što masniji. Stavili smo koljenicu, butkicu i slaninu koja će dodati poseban ukus kupusu. Prvo smo stavili red kupusa, zatim red mesa, pa opet red kupusa i dodali smo začine“, objašnjava mladi budući kuvar, a kako kaže, tajni recept ostaviće za neki drugi put.

Ispred firme AD „Grad“, svadbarski kupus i gulaš, spremao je Milan Bradarić iz Kojčinovca, zajedno sa svojom ekipom.

“Spremamo kiseli kupus od firme „Spektar Drink“,  a tu su koljenice, rebra, slanine, začini. Ide sloj po sloj, red kupusa, red mesa… Nema nekog posebnog recepta, to je jednostavno, ipak je sve stvar ukusa i začina. Kupus se prije kuvanja mora isprati dobro, da ne bi bio previše kiseo.U gulaš smo stavili tri vrste mesa, svinjetina, govedina i srnetina. Prvo dinstamo svo povrće, a zatim dodamo meso i dinstamo sve zajedno i dosipamo vodu“, rekao je Bradarić.

Tradiciju održavanja Mitrovdanskog vašara u Bijeljini obnovilo je preduzeće “Grad” 2017. godine, a ove godine suorganizator manifestacije je i Turistička organizacija grada Bijeljina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име