Škola plivanja u „Banji Dvorovi“ organizuje se duže od 40 godina, a kako kaže profesor fizičke kulture Svetislav Lopandić, tradicija je nastavljena i ove godine.

Inače, Lopandić je dugogodišnji učitelj plivanja, tačnije, od samog početka organizovanja škole.

„Ove godine smo zbog nepovoljnih vremenskih prilika, prvi kurs Škole plivanja počeli 1. jula. Trenutno imamo oko 65 polaznika, koji u programu od 10 dana ili 20 školskih časova, nauče da se održavaju na vodi i savladaju osnove plivanja“ kaže Lopandić i pojašnjava da su polaznici uglavnom školskog uzrasta i stariji.


Prema njegovim riječima, na bazenima Banje Dvorovi su najbolji uslovi za obuku, jer su bazeni sa raznim dubinama i termomineralnom vodom.

„Kao i prethodnih godina, tokom ljeta ćemo organizovati još kurseva, odnosno, sve dok bude interesovanja. Naredni ovogodišni termin početka obuke je 15. jul od 8 sati“ kaže Lopandić.

On roditeljima upućuje poziv da dovedu djecu da nauče plivati, jer je to, u odnosu na ostale sportove i vještine, prioritet.

„Ako djeca ne znaju plivati, njihov život može biti ugrožen kad su u vodi. Stoga, apelujem na roditelje da dovedu djecu kako bi se mališani oslobodili eventualnog straha od vode i savladali tehnike plivanja“, kaže Lopandić.

Na pitanje, koliko je za instruktore plivanja zahtjevna obuka plivanja, Lopandić kaže da je ova obuka najzahtjevnija, jer se održava u vodi, a ne na travi, parketu i sl.

„To je prirodna sredina u kojoj ne žive ljudska bića i upravo zbog toga je bitno da djeca imaju mogućnost da tehnike plivanja uče u Školi plivanja koju vode iskusni učitelji. Djeca kad nauče plivati, sigurni su kad su u vodi, a svakako da plivanjem pravilno razvijaju svoj mladi organizam“, pojašnjava Lopandić.

Inače, za nešto duže od četiri decenije, od kako postoji Škola plivanja „proplivalo“ je oko 10. 000 mališana.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име