Rajko Dragičević, demobilisani borac Vojske RS iz Brezovog polja kod Brčkog, kome su zbog bolesti krvnih sudova amputirane obje noge živi sam i sa svega 128 KM socijalne pomoći.

– Prije dvije i po godine operisali su mi jednu, a u martu ove godine i drugu nogu. Dok sam mogao radio sam, a bio sam i u ratu svo vrijeme. Bolje da sam poginuo nego što sam ovo doživio. Primao sam mjesečni borački dodatak od 68 KM, ali sam ga se morao odreći da bi dobio socijalnu pomoć od 128 KM – priča Rajko.

Za lijekove mu treba mjesečno oko 30 KM, a sve ostale troškove pokriva nekako.

– Dođu mi prijatelji i pomognu. Radio sam kao električar pa prodam neku mašinu i ono što više ne koristim i tako preživljavam – kaže Rajko. Sjedi nepokretan na kauču, a ispred njega su kanisteri s vodom kako bi mogao na rešou napraviti supu, kafu ili čaj.

– Imam nova električna kolica, nabavilo mi udruženje žena ali ne mogu da ih koristim bez bolničkog krevet koji bi mogao da se spušta i podiže – kaže Rajko.
Nema porodicu, a rođaci iz Bukovice odakle je u Novo naselje u Brezovom polju Rajko doselio, dođu jednom dva puta u mjesec dana.

Svaki dan uz Rajka je porodica komšije Stojana Jovanovića bez kojih, kako kaže Rajko, ne bi mogao ni da se ogrije.
– Pošto je invalid bez obje noge odlučili smo da pomognemo koliko ko može. Što jedemo mi damo i njemu. Odnesemo mu mlijeka, vode, sve što imamo. Drva mu nacjepamo, trešća unesemo i vatru naložimo. Suđe mu operemo i još nekih poslova što treba. Odemo do prodavnice i donesemo mu ako nešto traži – kaže Jovanović.
Ne želi da kaže da li i koliko druge komšije pomažu.

– Teško je napraviti organizaciju, neko hoće neko neće. Danas je takva situacija. Ja sam tako vaspitan i želim pomoći drugome, a Rajko nam je kao član porodice – dodaje Jovanović.

Nedavno su ga posjetili iz Udruženja mladih „Trka za život“  koji su pokrenuli humanitarnu akciju „Zajedno možemo više“. Od novca koje su obezbjedili od sponzora ove akcije donijeli su mu pomoć.
– Uglavnom su to konzervisane namirnice koje mogu duže da stoje,  zimnica, sredstva za ličnu higijenu. Ostavili smo mu broj našeg telefona da može da nam se obrati i pomoći ćemo u svemu što je u našoj mogućnosti – kaže Boro Ilić, predsjednik ovog udruženja. Dodaje da će pomoći i oko sakupljanja dokumentacije potrebne za ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoći demobilisanim borcima koje je ovih dana odobrila brčanska Vlada.
Očekuje da će se u akciju uključiti i druge nevladine organizacije i donatori kako bi pomogli Rajku, ali i drugim ljudima koji teško žive.

– Uskoro ćemo posjetiti i jednu višečlanu porodicu u Pelagićevu koja takođe teško živi i odnjeti im paket pomoći – rekao je Ilić.
On je pozvao građane da im se obrate ukoliko u svom okruženju imaju ljude koji veoma teško žive kako bi im pomogli koliko budu mogli.

Kriteriji o raspodjeli novca

Vlada Brčko distrikta donijela je ovih dana kriterije o raspodjeli novca za jednokratnu novčanu pomoć demobilisanim boracima u stanju socijalne potrebe i pomoć za njihovo liječenje.

Za ove namjene izdvojeno je 600.000 KM, a novac za liječenje mogu dobiti svi demobilisani borci koji medicinskom dokumentacijom dokažu postojanje najtežih bolesti. Ostali nezaposleni demobilisani borci mogu da ostvare pravo na pomoć u stanju socijalne potrebe u iznosu od 225 KM ukoliko dokažu status nezaposlenog lica i da su bili pripadnici jedne od tri vojske. Za stambeno zbrinjavanje demobilisanih boraca i članova porodice umrlog demobilisanog borca izdvojeno je takođe 600.000KM.

Izvor: srpskainfo.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име