U narednom periodu na području opštine Teslić planirano je proširenje vodovodne mreže na prigradska naselja koja nisu obuhvaćena prethodnim projektima za priključenje na gradski vodovod. Radi se o naseljima Jelić Potok u MZ Banja Vrućica, kompletan Buletić i Pasjača, dijelovi MZ Gornji Teslić, te MZ Banja Vlajići.

U toku je izrada projekta gravitacionog rezervoara vode u neposrednoj blizini postrojenja za preradu pitke vode u Studencima na nadmorskoj visini većoj od 400 m, čime bi se osim znatnih ušteda električne energije zbog prirodnog pada, stvorili uslovi za priključenje na gradski vodovod južnih dijelova opštine Teslić (Blatnica, Jasenica, Mladikovine, Lug Marković, Uzvinska, Petkovići, Ugodnović, Slatina, Komušina, Kamenica, Rajševa,).

U MZ Buletić bi oko hiljadu korisnika sadašnjeg seoskog vodovoda priključenjem na gradski vodovod imalo stabilniji, sigurniji i čistiji izvor pitke vode, dok bi istovremeno oko 100 domaćinstava MZ Banja Vlajići, kao i Jelić Potoka takođe ovim projektom dobili pitku vodu. Vrijednost ovog projekta za MZ Banja Vlajići je oko pola miliona KM, a za njegovu realizaciju potrebna je izgradnja 4.340 m primarne vodovodne mreže i 4.750 m sekundarne mreže, čija realizacija se očekuje u narednoj godini.

U okviru projekata unapređenja vodovodne mreže na području opštine Teslić koje realizuje Opštinska uprava Teslić do sada je oko tri hiljade domaćinstava na području opštine Teslić dobilo priključak na gradski vodovod .

Kroz FISCHE projekat izgradnje primarne i sekundarne vodovodne mreže za oko 2.000 domaćinstava čečavskog kraja (Čečava, Rastuša, Ukrinica, Gornja Radnja, Donji Ranković i Osivica), kao i MZ Vlajića i Ljeljuga (MZ Gornji Teslić), čime je značajan dio opštine Teslić, po površini jedne od najvećih u Republici Srpskoj, obezbjeđen sa pitkom vodom. Istovremeno priključci za pitku vodu su obezbjeđeni za prigradska naselja koja ranije nisu imala vodu i to dijelovi MZ Banja Vrućica (Bežlja, Savići, Gornja Vrućica), dijelovi MZ Đulić, Gornji Teslić (Jasenova, Voznik, Brezna) itd.

Paralelno sa ovim projektom ulagana su značajna sredstva u rekonstrukciju i proširivanje nekoliko seoskih vodovoda, kao i priključenje seoskog vodovoda u Vitkovcima na gradski vodovod. Takođe završen je projekat izgradnje glavnog kanalizacionog kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a privodi se kraju i projekat rekonstrukcije i izgradnje novog postrojenja za preredu pitke vode u Studencima, kojim će se udvostručiti kapacitet za snabdjevanje vodom.

U sklopu FISCHE projekta izgrađeno je ukupno 10 rezervoara za vodu (5 u prvoj i 5 u drugoj fazi), dvije pumpne stanice, te preko 300 kilometara vodovodne mreže, od čega 50 kilometara primarnih transportnih vodova, 126 kilometara distributivnih vodova i 130 kilometara sekundarne vodovodne mreže sa kućnim priključcima, kao i cjevovod dužine 5 kilometara od Gornje Radnje prema Vitkovcima. Podprojektom za MZ Vlajiće priključak na gradski vodovod obezbjeđen je za oko 130 domaćinstava i 60 domaćinstava u Ljeljugu.

Ukupni radovi na ovom projektu su u vrijednosti višoj od 17,5 miliona KM, a sredstva su obezbijeđena kreditnim zaduženjem, vlastitim budžetskim sredstvima, te sufinansiranjem domaćinstava u iznosu od 850 KM, prema ranijoj odluci Skupštine opštine Teslić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име