Opštinska uprava Teslić i sve javne ustanove sa područja ove opštine pridržavaju se prakse izmirivanja svojih finansijskih obaveza, uključujući poreze i doprinose. Sa 1. avgustom 2023. godine sve javne ustanove i Opštinska uprava Teslić nemaju niti jednu konvertibilnu marku dugovanja za poreze i doprinose.

U Republici Srpskoj, za razliku od većine uređenih pravnih zemalja, umjesto redovne prakse koja bi trebala da važi za sve privatne i javne institucije, preduzeća, pozitivan primjer odgovornog izmirivanja finansijskih obaveza opštine Teslić predstavlja izuzetak od nažalost uobičajene prakse da pojedini poslodavci i ustanove duguju milione i stotine miliona KM za poreze i doprinose, uprkos činjenici da je njihovo redovno izmirivanje zakonska obaveza, čije kršenje predstavlja krivično djelo.

MILIĆ PITA MILIČEVIĆA: Načelniče ko je odgovoran? Teslić duguje više od 50 000 KM za doprinose FONDU PIO

 

Od 1. avgusta ove godine Vlada Republike Srpske ukinula je zdravstveno osiguranje za sva lica u Republici Srpskoj čiji poslodavci redovno ne izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa na plate. Lista dužnika je pozamašna, od velikih privatnih preduzeća, javnih preduzeća i ustanova do bolnica i drugih zdravstvenih ustanova čiji ukupni dugovi dostižu iznose od nekoliko stotina miliona KM. 

Ukupno oko 46 hiljada radnika je ovom odlukom izgubilo pravo na zdravstveno osiguranje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име