"Terex" tužio RiTE "Ugljevik" za još 7,7 miliona KM

Datum:

Share post:

Firma „Terex-inženjering“, koja je u proteklih deceniju i po naplatila milionske iznose od Rudnika i termoelektrana „Ugljevik“ za nikad izvršene poslove, pokušava od RiTE da naplati još 7,75 miliona KM.

​„Terex inženjering“ je jedna od firmi kojima je RiTE „Ugljevik“ po osnovu sudskih presuda morao isplatiti milionski iznos za nikada izvršene radove.

U nizu sporova koji su vodili protelih 15 godina, RiTE je „Terexu“ u nekoliko navrata isplaćivao milionske iznose, da bi ih zatim „Terex“, nakon presuda u korist RiTE, vraćao ovom preduzeću.

U informaciji koju je za sutrašnju Skupštinu akcionara pripremila uprava RiTE „Ugljevik“, navodi se da „Terex“ trenutno raspolaže sa njihovih 2,79 miliona KM bez pravnog osnova, te sa dodatnih 2,95 miliona KM za koje ima pravni osnov.

TESTNA REKLAMA

„Preduzeće je suočeno sa činjenicom da je „Terex – inženjering“ naplatio dodatnih 2,79 miliona  КM, sa kojim i danas raspolaže i pored činjenice što su odluke, na bazi kojih se naplatio, stavljene van snage, te smo prinuđeni da u parničnom postupku dokazujemo postojanje sticanja bez osnova na strani „Terex – inženjering“ Bijeljina i zahtjevamo povrat tog novca“, navedeno je u infromaciji.

Takođe, ističe se i da je „Terex“ pokrenuo novi spor „težak“ 7,75 miliona КM, a koji se bazira na zahtjevu za vraćanje novca koji je „Terex“ vratio rudniku i termoelektrani u protivizvršnom postupku.

Pojasnili su da je „Terex-inženjering“ tužbom za neosnovano bogaćenje pokrenuo parnični postupak protiv RiTE „težak“ 4,47 miliona KM sa zakonskom zateznom kamatom, te je sud prihvatio zahtjev za isplatu glavnog duga dok je dio za kamatu odbijen.

Na ovu presudu žalila su se oba preduzeća, što je Viši privredni sud u Banjaluci polovinom prošle godine prihvatio i vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

„Tokom ponovnog postupka „Terex“ je uredio tužbeni zahtjev, te umjesto prvobitnog iznosa, sada potražuje 7,75 miliona sa zakonskom zateznom kamatom“, navedeno je u informaciji.
Presuda u ovom sporu trebalo je da bude donesena 29. januara, ali to se još uvijek nije desilo.

Spor između „Terex inženjeringa“ i RiTE „Ugljevik“ traje još od 2005. godine. Tužba je podnesena nakon što je RiTE 2003. godine u postupku javne nabavke za izvođenje pomoćnih radova na površinskom kopu “Bogutovo Selo”, izabrao ovu i firme „Šico company“ i „Continental“ kao najpovoljnije, ali ugovori sa njima nisu zaključeni zato što je Vlada RS zadužila RiTE „Ugljevik“ da proizvodnju uglja i otkrivke do kraja te godine vrši sopstvenom mehanizacijom.

Milionske sporove po istom osnovu sa RiTE godinama vode i „Šico company“ i „Continental“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...