Temperatura pala za 30 stepeni: Poslije toplotnog talasa Švajcarsku pogodile obilne kiše i snijeg

Datum:

Share post:

Poslije toplotnog talasa, Švajcarska je sada suočena sa obilnim kišama koje su izazvale poplave i klizišta, dok je u višim djelovima zemlje pao snijeg.

Upoznatom zimovalištu Cermat, na nadmorskoj visini od 1.638 metara pao je snijeg. Temperatura je impresivno opala, u roku od četiri dana. U četvrtak je termometar stanice pokazivao 31,2 stepena. Danas u 11.15 bilo je 0,5 -saopštila je meteorološka služba MeteoSvise na platformi Tviter.

Mnogi planinski prelazi u Alpima, poput Gotarda i Zimblona, ostali su danas zatvoreni, zbog kiše koja je počela u petak uveče i izazvala bujice blata. Željeznički saobraćaj je u pojedinim područjima otkazan zbog odrona.

Reka Rajna se izlila u dolini kroz koju protiče u Švajcarskoj, ali za sada nema opasnosti po stambena naselja.

Obilne kiše se dešavaju i u oblastima u kojima se govori italijanski jezik u Švajcarskoj, posebno u kantonu Tičino. Kiša će nastaviti da pada i sutra, navodi meteorološka služba. U planinama će ponovo padati snijeg, ali to nije dovoljno da se spasu švajcarski glečeri, prenosi Prototema.

Švajcarska i njen ekosistem su posebno pogođeni klimatskim promjenama. Situacija u glečerima je opisana kao dramatična, jer su između 2021. i 2022. godine izgubili šest odsto svoje zapremine.

Podsjetimo, nevrjme je danas zahvatilo Italiju, Sloveniju i Hrvatsku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MIŠIĆ: Opšti kolektivni ugovor važan i za radnike i za poslodavce

Opšti kolektivni ugovor važan je ne samo za radnike, već i za poslodavce, rekla je Ranka Mišić, predsjednik...

Ljubavna priča Ajše i Miloša iz Bijeljine

Miloš i ja smo se vjenčali prije 3 godine. Naš zajednički život je ispunjen raznim izazovima ali uz...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava – Porodica Gajić iz Gornjeg Crnjelova već 25 godina razvija svoju farmu muznih...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava Farmer Ljubomir Gajić širi svoje gazdinstvo zahvaljujući...

„Mačak u čizmama i zli čarobnjak“ – besplatna predstava za najmlađe 27. septembra u Centru za kulturu „Semberija“

Povodom dječije sedmice Centar za kulturu u saradnji sa udruženjem "Ceca i deca" poklanjaju besplatnu predstavu za sve...