Tek rekonstruisani ELEKTROFILTERI u RiTE "Ugljevik" U KVARU

Datum:

Share post:

Tek rekonstruisani elektrofilteri u RiTE “Ugljevik” su u kvaru zbog čega je u pitanje doveden cijeli projekat odsumporavanja, koji je koštao oko 160 miliona konvertibilnih maraka.

Projekt menadžer za izgradnju postrojenja ODG TE Zoran Malović prošle sedmice je poslao dokument nadležnima pod nazivom “Negativan uticaj visoke koncentracije čvrstih čestica u dimnim gasovima na rad i životni vijek ODG postrojenja – problem lošeg rada elektrofiltera Termoelektrane”.

Za efikasan rad sistema ODG neophodno je da koncentracija čvrstih čestica bude ispod 50 mg/Nm3, a u pojedinim danima u januaru iznosila je dva, pa i tri puta više. Čak je 12. februara zabilježen akcident.

Sindikat

Sindikalna organizacija RiTE “Ugljevik” je zatražila obrazloženje od nadležnih.

TESTNA REKLAMA

– Izražavamo zabrinutost u vezi sa problemima u radu rekonstruisanog, gotovo novog elektrofilterskog postrojenja RiTE Ugljevik. Naime, rekonstrukcija elektrofiltera bila je uslov za izgradnju postrojenja sistema za odsumporavanje dimnih gasova.

 

Nevolja je u tome što novi elektrofilteri ne zadovoljavaju propisane uslove, tj. koncentracija čvrstih čestica je daleko iznad projektovane – navode u ovoj sindikalnoj organizaciji pozivajući se na izvještaj projekt menadžera.

Upravo je cilj projekta odsumporavanja u ovoj RiTE ispunjavanje evropskih ekoloških standarda i stabilnu proizvodnju struje u budućnosti.

– To je najveća investicija u ovom dijelu RS u posljednjih 30 i više godina, a proces odsumporavanja je bio najveći i najsloženiji problem sa kojim se Termoelektrana suočavala.

Ovim pogonom je njen radni vijek produžen najmanje do 2035. godine, što doprinosi i poboljšanju kvaliteta života stanovništa ovog kraja – rekao je ministar energetike RS Petar Đokić početkom decembra prošle godine, kada je postrojenje za odsumporavanje pušteno u probni rad.

Garancija

Međutim, u danima koji su uslijedili pokazalo se da projekat nije urađen kako treba.

– Potrebno je preduzeti neophodne mjere na novim elektrofilterima, rekonstruisanim 2017. godine, kako bi se smanjio sadržaj čvrstih čestica na ulazu u ODG vrijednosti ispod one definisane u ZP. Sve što je obrazloženo imaće trenutno, ali i u budućnosti veliki negativni uticaj na ODG postrojenje, koje nije projektovano za tako visoku koncentraciju pepela – obrazlaže Malović.

 

Uglavnom, postoji mogućnost, po njemu, da se kvar kratkoročno popravi pod garancijom, a dugoročno u toku redovnog remonta u septembru.

U Sindikalnoj organizaciji RiTE “Ugljevik” traže da se utvrdi odgovornost za učinjene propuste, napominjući da je samo rekonstrukcija elektrofilterskog postrojenja koštala oko 20 miliona KM.

Popravak

Milan Tasovac, izvršni direktor za poslove proizvodnje električne energije i razvoja elektrane u RiTE “Ugljevik”, za Srpskainfo potvrđuje da je u kvaru jedan dio elektrofiltera.

– To će uskoro da bude otklonjeno i moći će da se dokaže kapacitet odsumporavanja – kaže Tasovac.

Navodi da je već održano nekoliko sastanaka i da se izvođači radova iz Srbije, koji su i bili angažovani u okviru projekta, očekuju do 8. marta.

– Sve je to pod garancijskim rokom. To će da poprave oni koji su to radili. Dakle, priču oko ovoga iz sindikata preuveličavaju – tvrdi Tasovac.

“Problem u projektovanju”

Direktor RiTE “Ugljevik” Čedomir Stojanović kaže za Srpskainfo da je upoznat sa ovim problemom. Uvjeren je da će kvar biti otklonjen i da će dobiti garancije za projekat postrojenja za odsumporavanje.

– Kod nas su prije nekoliko dana bili predstavnici firme koji su to radili. Verujem da ćemo dugoročni problem riješiti u toku redovnog remonta u septembru – kaže Stojanović.

 

Dodaje da je očigledno bio problem u projektovanju, ali kaže da ne bi nikoga lično prozivao, jer je to rađeno za vrijeme prethodne uprave.

Najveći proizvođač i zagađivač

RiTE “Ugljevik” je najveći proizvođač električne energije u Republici Srpskoj, ali i najveći emiter sumpornih oksida u Evropi. Emisija čvrstih čestica doseže i do 1.000 mg po kubnom metru, a projektom odsumporavanja trebalo je da bude smanjena ispod 50 mg.

Za ovaj posao Vlada Japana je još 2009. godine odobrila kredit, ali je ugovor sa izvođačima radova potpisan tek u julu 2016. godine. Izvođač je bio konzorcijum dvije firme iz Japana i Slovenije, dok su podizvođači uglavnom bili iz regiona.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com/srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obilježena slava Grada Bijeljina (foto)

Grad Bijeljina danas je proslavio krsnu slavu Svetog Pantelejmona, zaštitnika Grada. U sklopu programa, prije prazničnog bogosluženja, prisutni su...

U septembru počinje izgradnja dva auto-puta u RS

Prvi radovi na auto-putu Prijedor-Banjaluka počeće 2. septembra, a petnaestak dana kasnije krenuće i izgradnja dionice Bijeljina-Rača, čime...

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...