TEGELTIJA U BIJELJINI: Migrantsku krizu rješavati sa svim bezbjednosnim agencijama

Datum:

Share post:

Pitanje migrantse krize nije samo pitanje granične policije, nego svih bezbjednosnih agencija i svih onih koji se bave bezbjednošću, i od velikog je značaja da se postigne potpuni sistem koordinacije između  svih bezbjednosnih agencija, izjavio je danas u Bijeljini predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

„Kao predsjedavajući Savjeta ministara jako sam zainteresovan za efikasan rad Granične policije i za dva važna posla –  protok robe, kapitala i ljudi na graničnim prelazima, kao i obezbjeđenje takozvane „zelene granice“ i svih problema koji su se javili sa migrantskom krizom. Zajednički nastojimo da unaprijedimo uslove rada na granici, da bi i naši putnici i naši privrednici koji obavljaju određene privredne aktivnosti preko granice ne bi gubili vrijeme na graničnim prelazima. Mnogo primjedbi dobijamo i od građana i privrednih subjekata, da su prevelika čekanja. Ipak, pitanje migranske krize je danas možda i najteže“, istakao je Tegeltija.

 Tegeltija, koji smatra da je migranska kriza, prvenstveno, bezbjednosno pitanje za BiH, a poslije toga i humaitarno,  rekao je  da  BiH i institucije u BiH nisu adekvatno reagovale na migrantsku krizu i da su se pokazale kao nespremne za taj izazov.

TESTNA REKLAMA

„BiH je postala mjesto gdje imate više migranata nego u Srbiji, koja je dva do tri puta veća od BiH“, rekao je Tegeltija, koji je ukazao na nužnost pružanja pomoći Graničnoj policiji kako bi ona izvršavala svoje obaveze, kada je riječ o migranstskoj krizi, ali i normalnom funkcionisanje prekograničnih prelaza.

„Jako je značajno regulisanje tehničkih uslova za funkcionisanje Granične policije, tehničke opremljenosti, kao i kadrovske popunjenosti  i izmjena određenih zakonskih rješenja.  Direktor će, sa Ministarstvom bezbjednosti, pripremiti izmjenu određenih zakonskih rješenja, kojima će stvoriti bolje pretpostavke za rad Granične policije“, rekao je Tegeltija.
Predsjedavajući Savjeta minstara BiH osvrnuo se na funkcionisanje i stanje na graničnom prelazu Rača, istakavši da je BiH, sa Evrospkom komisijom, uložila značajna sredstva i napravila granični prelaz, ali da su kapaciteti sa strane Srbije ograničeni.

„Gradi se novi most preko Rače i radiće se zajednički granični prelaz između BiH i Srbije, koji će ispunjavati sve tehničke uslove i koji će omogućiti nesmetan prelazak granice. Kada je riječ o graničnom prelazu Pavlović most, u ovom trenutku ne postoje obezbijeđena sredstva i čini se da će još neko vrijeme taj prelaz predstavljati „uko grlo“ , rekao je Tegeltija.
Direktor Granične policije BiH Zoran Galić kaže da je na današnjem sastanku sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH bilo govora o problemima koji muče ovu policijsku agenciju, te da su ponuđena određena rješenja, koja uključuju izmjenu zakonskih i podzakonskih akata.

„Mi smo i prije početka migranstke krize jasno iznijeli stav da Granična policija BiH, po postojećim rješenjima, neće moći na adekvatan način da odgovori ovom globalnom izazovu. Da bi ukupna situacija bila bolja moramo preduzeti niz mjera i radnji i da mijenjamo zakonske i podzakonske akte, prije svega Zakon o graničnoj kontroli i Pravilnik o unutrašnjem ustrojstvu. Postojeći Pravilnik predvidio je da 85 posto policijskih službenika otpada na kontrolu prelaska, a samo 15 posto u nadzoru „zelene granice“ u dužini 1.603 kilometra. Na terenu je na oko 25 kilometara 1 policijski službenik, a evropski standardi su 900 metara 1 policijski službenik u nenaseljenom području“, istakao je Galić.

Galić je rekao i da, prema postojećem Pravilniku, nedostaje im oko 388 policijskih službenika, te da postoji ispomoć od oko 73 policijska službenika MUP RS.
 
Dešavanja u Bijeljini
​Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Kako napraviti gajilište za proizvodnju šampinjona

U intenzivnom gajenju šampinjona postoje gajilišta u kojima se odvija čitava proizvodnja počev od unošenja zasijane podloge do...

SERVISNE INFORMACIJE za 8. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica i jedan dječak. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...