TE “Ugljevik 3“: Ruski oligarh tužio Republiku Srpsku

Datum:

Share post:

I pored svih ustupaka koje je dobio od Republike Srpske, ruski oligarh Rašid Serdarov je, putem svoje kompanije „Comsar Energy“, tužio Vladu Srpske zbog poništavanja dozvola neophodnih za termoelektranu „Ugljevik 3“.
 

Serdarov je tužio Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske pred Okružnim sudom Banjaluka jer mu je poništena ekološka dozvola za gradnju termoelektrane „Ugljevik 3“.

„U upravnom sporu tužitelj je bio “Comsar Energy Republika Srpska“ Banja Luka. Tužitelj je  tražio da sud poništi Rješenje o ukidanju Rješenja o izdavanju ekološke dozvole. Upravni spor je završen donošenjem Presude kojom se Tužba odbija kao neosnovana“, rekli su kratko u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ne navodeći da li se firma „Comsar“ žalila na takvu presudu.

U toj firmi na pitanja CAPITAL-a ne odgovaraju. Odgovor čekamo i od suda.

Nova ekološka dozvola za „Ugljevik 3” je neophodna zbog sporazuma koji je potpisan 2018. godine između BiH i Energetske zajednice u vezi sa studijom uticaja na životnu sredinu planirane TE „Ugljevik 3“, u kojem se BiH obavezala da neće koristiti postojeću ekološku dozvolu i da će se postupak procjene uticaja na životnu sredinu vratiti u ponovnu proceduru.

TESTNA REKLAMA

Do ovog sporazuma je došlo nakon što je Centar za životnu sredinu 2014. godine podnio žalbu Sekretarijatu Energetske zajednice u vezi sa ovim projektom. Prije žalbe, Centar je 2013. pokrenuo spor protiv Rješenja o izdavanju ekološke dozvole koje je poništeno 2017. godine od strane Vrhovnog suda RS i vraćeno na ponovno odlučivanje.

Dozvola mimo odluke suda

Potom je Ministarstvo izdalo novu ekološku dozvolu, ali nije sprovedena odluka Vrhovnog suda RS, te je Centar pokrenuo ponovni upravni spor. Svi sporovi okončani su navedenim sporazumom postignutim između BiH i Energetske zajednice 2018. godine o slučaju “Ugljevik 3”.

Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu kaže da uprkos dogovoru Energetske zajednice i BiH i odlukama suda, investitor nastavlja realizaciju projekta „Ugljevik 3“.

„Uz dozvolu institucija investitor nastavlja sa procesom procjene uticaja na životnu sredinu i pribavljanjem dozvola za povećani instalisani kapacitet blokova, koji nije ni planiran prethodnom dokumentacijom. Nadamo se da će svi dosadašnji napori da se zaustavi ovaj štetni projekat u konačnici rezultirati odustajanjem vlasti i investitora od „Ugljevika 3“, jer je očigledno da se radi o farsi i zamajavanju javnosti“, navela je Ibrakovićeva.

Novi ustupci i prijetnje

Portal CAPITAL objavio je u februaru ove godine da, iako ne poštuje Ugovor o koncesiji, Vlada Republike Srpske dozvolila je kompaniji „Comsar Energy“ da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MWiako ne poštuje Ugovor o koncesiji, Vlada Republike Srpske dozvolila je kompaniji „Comsar Energy“ da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

Ruskom oligarhu Rašidu Serdarovu vlast Srpske na taj način je opet izašla u susret, a sve kako bi se povećala vrijednost koncesije i opravdala visoka cijena koju „Elektroprivreda RS“ planira da plati za otkup te koncesije, nakon što je odbijena ruska korporacija ZIO -“Podoljska fabrika za mašinogradnju”, koja je htjela beskamatno da izgradi „Ugljevik 3“, otkrio je portal CAPITAL.

Nakon objave, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović uputio je otvorene prijetnje redakciji portala CAPITAL Duško Perović uputio je otvorene prijetnje redakciji portala CAPITALi glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću.

O radu „Comsara“ i koncesijama koje su dodijeljene toj firmi, kao i o ustupcima koje im Vlada RS pravi, CAPITAL piše godinama, a prvi tekst je objavljen još 2012. godine kada smo objavili detalje ugovora: https://www.capital.ba/ekskluzivno-tajni-ugovor-sardarova-i-ers-o-ugljeviku-3/ https://www.capital.ba/ekskluzivno-tajni-ugovor-sardarova-i-ers-o-ugljeviku-3/

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...