Gost emisije „Oko u Oko“ portala Dešavanja u Bijeljini bila je glavna medicinska sredstva Doma zdravlja i predsjednik Saveza medicinskih sredstava i tehničara Republike Srpske Tatjana Perić na čijem je čelu od 2022. godine.

Afirmisati sestrinsku profesiju – daćemo naše prijedloge za izradu Zakona o sestrinskoj profesiji

„Ja sam 2022. godine na sjednici Upravnog odbora Saveza Medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske imenovana za predsjednika Saveza. Savez je nevladina organizacija koju čine članovi – medicinske sestre i tehničari, kao i regionalna udruženja. U sklopu Saveza djeluje sedam regionalnih udruženja. Ciljevi Saveza su afirmacija sestrinske profesije. Ja bih ovom prilikom istakla zahvalnost Ministarstvu zdravlja Republike Srpske što je u Savezu pronašao partnera, kada je u pitanju izrada Zakona o sestrinskoj profesiji. U narednom periodu očekujemo poziv od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske na jedan od sastanaka radne grupe gdje ćemo dati svoje prijedloge za izradu Zakona o sestrinskoj profesiji. U proteklom periodu tačnije u vrijeme COVID pandemije, Savez je sa svojim radom mirovao“, kaže Perićeva.

“Nakon preuzimanja Saveza, krajem 2022. godine zajedno sa svojim saradnicima, sa članovima Upravnog odbora, odlučili smo da moramo ići korak dalje i da počnemo raditi nešto kako bismo bili što prepoznatljiviji. U 2023. godini odlučili smo da organizujemo jedan Naučno-stručni skup ovdje u Bijeljini – Kongres „Zdravlje za sve – Pogled u budućnost“ na koji sam, zaista, posebno ponosna, jer dugi diz godina, otkako ja radim u ovoj profesiji ovdje u Bijeljini, pa i u cijeloj Semberiji i u okolini, nije se organizovao jedan takav događaj i zaista sam ponosna na Savez, ponosna sam na svoje saradnike što smo takav događaj organizovali baš ovdje u Bijeljini“, rekla je Perić.

Osnovati regulatorno tijelo koje će regulisati sestrinsku profesiju

Kako kaže, u narednom periodu će se boriti da bude osnovano regulatorno tijelo koje će regulisati sestrinsku profesiju i smatra da su na jedan ili dva koraka do toga.

„U proteklom periodu, kroz projekat Jačanja sestrinstva u BiH, zajedno sa Fondacijom FAMI, zajedno sa Savezom, zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, započele su se aktivnosti na formiranju Registra medicinskih sestara i tehničara i mogu da najavim da ćemo u septembru mjesecu promovisati taj Registar i da ćemo se mi, kao medicinske sestre lideri u sestrinstvu, prve upisati u taj Registar medicinskih sestara i tehničara koji je zaista jedan mali korak ka osnivanju Komore, odnosno Regulatornog tijela za sestrinsku profesiju“, objasnila je Perić.

Ciljevi Saveza – kroz kongrese, edukacije i seminare poboljšati nivo znanja medicinskih sestara i tehničara

Prema riječima Perićke, ciljevi Saveza su organizovanje kongresa, edukacija, seminara, kako bi poboljšali nivo znanja medicinskih sestara i tehničara.

„Ono što sam istakla na početku, jeste da želimo da u Savez vratimo dvije regije koje su, zbog nekih ranijih problema izašli iz Saveza, ali ja se nadam da ćemo vrlo brzo to riješiti. Mogu da poručim da smo zajedno mnogo jači i da ćemo zajedno lakše doći do nekih ciljeva kada je u pitanju sestrinstvo“, istakla je Perićka.

Njena poruka sadašnjim kolegama jeste da njihova posvećenost, njihova požrtvovanost, njihova odgovornost, njihova profesionalnost veoma mnogo doprinosi zdravlju pacijenata. 

„Budite ponosne što ste medicinske sestre i samo tako nastavite. Što se tiče naših novih i budućih kolega, takođe, dobrodošli u svijet sestrinstva. Sestrinstvo je nešto gdje možete, zaista, da napredujete, da se edukujete i da pokažete svoju empatiju, da pokažete svoju humanost prema pacijentima i da zajedno oplemenimo ovaj naš zdravstveni sistem“, zaključila je Perić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име