Takozvani “zakon o kleveti” skoro napisan, usvaja se bez konsultacija sa novinarima

Datum:

Share post:

Takozvani “zakon o kleveti” već se piše i imamo informacije da neće biti javne rasprave nego da će se ići odmah na usvajanje, bez konsultacija sa predstavnicima medija i novinarske zajednice.

FOTO: Capital

Ovo je rekla zamjenica predsjednika Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije Sandra Gojković Arbutina na konferenciji “Koliko će nam slobode ostati” Kluba novinara Banjaluka, poslovnog portala Capital.ba i Fondacije Friedrich Ebert Banjaluka.

“Suština tog zakona ne bi trebalo samo da bude pitanje medija, nego i politike i javnih ličnosti. Uopšte se ne vodi računa šta to znači za medije, a mi znamo da je poenta u velikim novčanim kaznama koje će dovesti do gašenja medija. Presude koje smo do sada dobijali su obično oko 5.000 maraka ali informacije vlasti su da je to malo. Pitamo se hoće li to biti kazna koja će značiti da se više nikada nećete usuditi da kažete ono što mislite ili znate. Ko to procjenjuje? Ko zna da procijeni šta je kleveta? Niko se time ne bavi, niko nas nije pitao da zajedno sjednemo i utvrdimo šta je lažna vijest i kleveta”, pita Gojković-Arbutina.

Dodaje da nikada nije bilo poziva na dijalog, ali da se uporno plasiraju informacije da se novinari opiru, što nije istina.

“Kada pogledamo gdje je bilo najviše lažnih informacija, vidimo da je na Javnom servisu. Ni u jednom momentu se nije spomenuo Javni seris, govori se samo o medijima koji pišu kritički i istražuju, a niko se ne bavi najvećim medijem koji je imao plejadu lažnih vijesti i kleveta”, kaže ona.

Službenik za ljudska prava u Misiji OSCE-a u BiH Igor Ličina kaže da u vijeku u kojem živimo ne bi niko trebalo da odgovara za izneseno mišljenje.

“Ne postoji ljudsko pravo na tačnu informaciju i vijest. Bilo kakvo ograničavanje ulazi u kršenje osnovnih sloboda. Nebitno je kolike su kazne. Mi smo pregledali stotine presuda i stvari su išle u nekom prihvatljivom pravcu harmonizovanja sa praksom. Ovo sada je definitivan korak nazad. Sve što se dešava je signal onima koji bi da nas vrate 20 godina unazad da to ne rade”, kaže Ličina.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Đorđe Vuković pita kako pronaći rješenje koje je dobro kada su odnosi snaga između strana neuporedivi.

“Fingiranje pregovora sa onim koji propisuju ta rješenja, stvorilo bi privid da je tu neki kompromis, a sigurno to ne bi bilo tako. Ovo će još dublje razotkriti prirodu autoritarnog režima u kojem živimo i pojasniti sa kojim se kapacitetima mi borimo protiv toga. Između koga mi to uopšte pravimo ravnotežu? Moramo istini pogledati u oči. Mediji su svoju zajednicu oslabili zloupotrebama iznutra i odatle moramo krenuti sa ojačavanjem. Nenaoružani proroci ne mogu da ratuju, pa je vrijeme da se novinari sami ojačaju”, rekao je Vuković.

Nekadašnji direktor Fondacije za otvoreno društvo i Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević kaže da ostaje otvoreno pitanje kako će građani reagovati na ovo.

“Bilo bi dobro da i građani kažu šta misle o ovom zakonu i da se krene u kontraofanzivu, da mi mediji ovaj zakon iskoriste za borbu protiv kleveta koje protiv njih iznose političari”, rekao je Antonijević.7

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LJUBIŠA PETROVIĆ: Užasan simak iz Popova – neodgovornost i neodržavanje Doma kulture (foto,video)

-Nemojte da ovakve slike se šire iz naših sela, molim vas, minimum koji možemo uraditi je da pokupimo...

ĐOKOVIĆ: Želim da igram na OI u Los Anđelesu 2028. godine

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković izjavio je da želi da igra na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, koje...

Omladina RSS donacijom Biblioteci obilježila Svjetski dan knjige i autorskih prava (foto)

Republička omladina Srpske /ROS/ donirala je 50 knjiga Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ povodom obilježavanja 23. aprila – Svjetskog...

Bijeljinska Biblioteka uručila priznanja „NAJ ČITALAC“

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, pored popusta od 50% na godišnju cijenu članarine, bijeljinska Biblioteka "Filip...