Tajno i neplanirano milionsko opremanje “Vile“ Jahorina za funkcionere Srpske (foto)

Datum:

Share post:

U „Vilu“ Jahorina, koju će koristiti funkcioneri, vlast Republike Srpske potrošila je prošle godine više od milion marakaOva nabavka nije bila planirana, urađena je po hitnom postupku i bez objave javnog tendera za nabavku radova.

Na opremanje su trošena i sredstva od klirinškog duga koji je uplatila Rusija, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.
 

U izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji Ministarstva trgovine i turizma RS revizori su naveli da je Ministarstvo u ime i za račun Vlade RS izvršilo nabavku radova na sanaciji objekta „Vila“ Jahorina.

„Pomenuta nabavka se ne planira planom nabavki Ministarstva, a prikazana je u realizaciji. Za sanaciju i rekonstrukciju „Vile“ Jahorina, po hitnom postupku, proveden je pregovarački postupak bez objave obavještenja“, istakli su revizori.

TESTNA REKLAMA

Zanimljivo je da je ovo jedini postupak javne nabavke koji je Ministarstvo uradilo pregovaračkim putem bez objave obavještenja.

Revizorski izvještaj otkriva da je sanacija i rekonstrukcija „Vile“ koštala 862.062 KM, a opremanje dodatnih 180.000 KM.

Luksuziranje umjesto kapitalnih investicija
Vlada je za luksuziranje „Vile“ koristila i sredstva od naplaćenog klirinškog duga koje je isplatila Ruska Federacija iako je prethodno obećala da će taj novac biti isključivo korišten za kapitalne investicije.

Tako je iz sredstava klirinškog duga za opremanje objekta „Vila“ na Jahorini izdvojeno 179.952 KM, po Odluci Vlade o usmjeravanju novca.

„Nabavljen je proizvodno uslužni  namještaj u  iznosu  od 150.342  KM  i proizvodno  uslužni inventar od 18.811 KM“, navedeno je u revizorskom izvještaju.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će sredstva od klirinškog duga koji je isplatila Ruska Federacija biti korištena za kapitalne projekte o kojima će odlučivati Vlada, a ne za “krpljenje budžetskih rupa”, kako to vole da kažu opozicionari.

“Iako je prvobitno planirano da se sredstva dobijena isplatom klirinškog duga usmjere prvenstveno za izmirenje zaostalih obaveza u poljoprivredi, to sada nije neophodno, jer smo postigli sasvim dobru dinamiku isplate i bez ovih sredstava. Zaključno sa krajem avgusta izvršenje agrarnog budžeta za tekuću godinu iznosiće 50 odsto, tako da će sredstva od klirinškog duga biti korištena za kapitalne projekte o kojima će odlučivati Vlada Srpske”, istakla je Cvijanovićeva u intervjuu Srni.

Međutim, u revizorskom izvještaju navodi se da „nefinansijska imovina u stalnim sredstvima u pripremi iznosi 1.042.044 KM i odnosi  se  sanaciju  i rekonstrukciju  objekta  „Vila“  na  Jahorini,  a  po  osnovu Odluke  Vlade  o  usmjeravanju  sredstava  iz  sredstava  klirinškog  duga“.

Posao sanacije i rekonstrukcije radila je firma „Korićanac zdrug“ Banjaluka, dok je opremanje vršilo preduzeće „Dineco“ iz Trebinja.

„Vila“ na Jahorini ima dnevni boravak i trpezariju, predsjednički apartman i kamin salu, tri sobe, potkrovlje u kojem je takođe soba i lobi.

Revizori su naveli i da je Plan  javnih  nabavki navedenog Ministarstva  za  2018.  godinu, težak 1,6 miliona KM,  imao pet izmjena i dopuna, te da je na kraju provedeno 39 postupaka nabavki od 2,1 miliona KM.

Za aviotransport (6.649 KM), telekomunikacione (11.999 KM) i pravne usluge (936 KM) Ministarstvo nije provodilo postupke javnih nabavki, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

​Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...

KMF Radnik Bijeljina ima još jednog reprezentativca

Da se u ekipi KMF Radnik MD Shop ozbiljno radi, to pokazuju rezultati u prethodne dvije sezone, ali...

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...

BIJELJINA: LISTA.BA te nagrađuje – osvoji iPhone 13 Max Pro, Televizor ili Tablet

www.Lista.ba  te NAGRAĐUJE SA: 1. iPhone 13 Max Pro, 2. Televizorom 40 inča Android, 3. Tabletom Lenovo 10 inča Ukoliko zeliš da...