Šta treba znati U SLUČAJU ZEMLJOTRESA: Gdje se skloniti i kuda se kretati

Datum:

Share post:

Područje Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja je seizmički aktivno te zemljotresi nisu rijetka pojava. Stoga je važno znati kako postupati u slučaju ove prirodne nepogode.

Kada se dogodi zemljotres, ključno je izbjeći paniku koja dodatno pogoršava situaciju.

Ukoliko se nalazite na nižim spratovima, izađite napolje, ali se udaljite od stabala, stubova rasvjete i električne mreže, elektrčnih kablova i građevina. Ako se u trenutku zemljotresa nađete na višim spratovima, stanite pored nosivih zidova, pod štokove vrata, unutrašnje uglove prostorije, ispod stola te zaštitite oči rukama. Važno je da ste što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova te nemojte upotrebljavati otvoreni plamen.

U slučaju zemljotresa tokom vožnje u automobilu nemojte se zaustavljati na mostovima niti ispod podvožnjaka, električnih kablova i u tunelima, nego se zaustavite na otvorenom i ne napuštajte automobil.

Nakon zemljotresa trebate napustiti prostorije na najsigurniji način te sa sobom ponijeti najosnovnije stvari. Ukoliko ste u zgradi s liftom, ne koristite ga, nego krenite stepenicama. Savjetuje se gašenje električne energije na glavnoj sklopki, kao i zatvaranje plina i vode na glavnim ventilima. Ukoliko ugledate lakše povrijeđene, pomozite im, ali teže povrijeđene ne pomjerajte, nego pozovite pomoć. Takođe, pijte samo flaširanu vodu.

TESTNA REKLAMA

Stanovnici kuće ili stana trebaju odrediti sigurno mjesto u većoj prostoriji te znati gdje se nalazi glavna sklopka za struju, glavni ventili za vodu i plin te poznavati način njihovog zatvaranja. Potrebno je uvijek imati pripremljenu bateriju, radio, pakovanje prve pomoći te određenu zalihu hrane.

U slučaju zemljotresa po mogućnosti pratite sredstva javnog informisanja putem kojih ćete biti detaljno informisani o svim uputstvima. Važno je zadržati mirnoću i pozvati pomoć. Ako ste zarobljeni, lupajte po instalacijskim cijevima u svrhu dozivanja pomoći, ali ipak pokušajte sačuvati što više snage.

Važniji telefonski brojevi službi su:

  • operativni centar civilne zaštite 121
  • policija 122
  • vatrogasci 123
  • hitna pomoć 124.
Dešavanja u Bijeljini

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradski savjeti mjesnih zajednica: Ignorantski odnos Gradske uprave prema potrebama naših građana

  Saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti: Gradska uprava u Bijeljini, predvođena gradonačelnikom Petrovićem ignorantski se odnosi prema zahtjevima i...

Prihvatili Vukana, Selak ih više ne zanima: ŠTA JE DOGOVORENO na opozicionom sastanku u Istočnom Sarajevu

Vodeće opozicione stranke, SDS i PDP, prihvatile su listu Za pravdu i red Nebojše Vukanovića kao ravnopravnog partnera...

SUTRA PRES U SNSD: Aktuelni trenutak poljoprivrede u Semberiji

Sutra, 20.08.2022. godine (SUBOTA), sa početkom u 12:00 časova, u prostorijama GrO SNSD Bijeljina (Filipa Višnjića broj 1),...

Srbija donirala prvih 10 miliona za autoput Bijeljina-Rača

Vlada Republike Srpske prihvatila je donaciju Srbije od 10 miliona evra namijenjenu za finansiranje radova na izgradnji autoputa...