Šta se krije iza novih istraživanja o rejtingu stranaka u Srpskoj

Datum:

Share post:

Popularnost SNSD i PDP je u blagom porastu, dok je podrška Srpskoj demokratskoj stranci i Demokratskom narodnom savezu u padu.

To je rezultat istraživanja jedne marketinške agencije iz Beograda, provedenog prošli mjesec na 1.940 anketiranih građana.

Prema tom istraživanju, SNSD bi, u slučaju da se sutra provedu izbori, imao trećinu podrške glasačkog tijela u Srpskoj, tačnije 33,2 odsto, što je povećanje od 1,3 odsto u odnosu na protekle Opšte izbore u BiH.

Slijedi najveća opoziciona partija SDS, koja sada ima podršku 16,8 odsto građana, što je pad u odnosu na rezultate izbora kada je imala 18 odsto glasova.

TESTNA REKLAMA

Na trećem mjestu je PDP, koji po ovoj anketi ima podršku 11,7 odsto građana, što je rast od oko jedan odsto.

Prema istraživanjima iste agencije, Socijalistička partija ima oko 9,2 odsto glasova, DEMOS oko 7,4 odsto, a DNS oko 5,3 odsto, što je pad ako se uzme u obzir da je ta stranka na proteklim izborima imala podršku 14,4 odsto građana.

Oko 3,9 odsto anketiranih građana svoj glas bi dalo Ujedinjenoj Srpskoj, dok bi za NDP glasalo 2,4 odsto njih.

Predsjednik Instituta za društvena istraživanja iz Bijeljine Drago Vuković ističe da istraživanja nekada mogu biti upitna, ali ako su rađena na oko 2.000 ispitanika, kao ovo, onda to može biti dosta pouzdano.

On dodaje da dodatan kvalitet ovom istraživanju daje činjenica da se ono ne radi u vrijeme izbornih kampanja.

Vuković kaže da ga cifre koje vidi uopšte ne iznenađuju, jer je razumljivo da SNSD trenutno ima najveći rejting u odnosu na druge stranke u Srpskoj.

– Blago povećanje rejtinga koje bilježi PDP ne treba da ih relaksira, već naprotiv, vjerujem da su oni i dalje u ozbiljnim problemima kada je u pitanju politički identitet. Ne mislim da se ovdje radi o nekom suštinskom povećanju ugleda PDP, već da se taj rejting najvećim dijelom veže za Draška Stanivukovića, koji se pokazuje kao vrijedan političar i koji stalno proizvodi neke političke događaje – smatra Vuković.

On kaže da za njega ne predstavlja iznenađenje ni to što je više ispitanika dalo svoj glas DEMOS nego DNS.

Vuković pojašnjava da je njegova procjena, nakon što je došlo do cjepanja DNS, i bila da će struja okupljena oko Nedeljka Čubrilovića da napreduje.

On smatra da je DNS u mnogo većim problemima nego što pokazuje ovo istraživanje.

– DNS je definitivno izgubio jedan identitet i svi udari koje je pretrpio iznutra i spolja su uzdrmali ovu partiju. Ukoliko DEMOS bude pokupio kvalitetnu grupu ljudi, na čelu sa Čubrilovićem, mislim da može izrasti u ozbiljnu političku stranku. Ta stranka može čak u budućnosti imati mnogo veću i značajniju ulogu nego što se to u ovom momentu procjenjuje – navodi Vuković.

Komentarišući pad popularnosti SDS, Vuković ističe da on još uvijek dobro stoji po ovom istraživanju ako se uzme u obzir sve ono što pritišće tu partiju u proteklom periodu.

 

On dodaje da se SDS već mjesecima bavi sam sa sobom, što se odražava na rejting te stranke.

Vuković kaže da je SDS mnogo slabiji nego što treba da bude, imajući u vidu infrastrukturu i istorijsku ulogu te stranke.

On procjenjuje da će nakon unutarstranačkih izbora, ukoliko ne dođe do raskola u izboru lidera, i ako se okupe oko jednog čovjeka, SDS ojačati svoju ulogu.

– Mislim da će porasti rejtinzi te stranke kod birača. Međutim, ako dođe do ogoljene borbe za vlast na ovim unutarstranačkim izborima SDS će i dalje padati – zaključuje Vuković.

Predsjednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević kaže da toj stranci nisu potrebna nikakva istraživanja da im kaže da su u krizi jer to oni već i znaju. On ističe da je SDS ušla u krizu nakon izbornog poraza 2018 godine.

– Prvo smo izgubili izbore, a potom ušli u unutarstranačke izbore koji su potrajali predugo i produbili odnose među pojedinim članovima SDS. Gledajući sa strane odaje se utisak jednog disbalansa i krize u odnosima unutar stranke – ističe Miličević.

On dodaje da je siguran da će se do kraja ovog mjeseca okončati unutarstranački izbori u SDS. Miličević kaže da veruje da će nakon toga SDS, s obzirom na tradiciju te stranke, njenu snagu i značajnog mjesta koje zauzima u istoriji stvaranja Srpske, povratiti svoj rejting.

Banjac: DNS nije izgubio podršku

Potpredsjednik DNS Darko Banjac kaže da ne vjeruje mnogo u ovo istraživanje, jer istraživanja koja ova stranka posjeduje pokazuju sasvim drugačiju sliku.

– Prema istraživanju koji je radio DNS nismo izgubili podršku građana. Ne stoji uopšte da DEMOS ima podršku oko 7,3 odsto građana. Onog trenutka kada rezultat DEMOS na nivou Republike Srpske bude 7,3 odsto prestaću se baviti politikom. Mnogi koji žele da me otjeraju iz politike imaju šansu na taj način da me otjeraju. To da DEMOS ima podršku 7,3 odsto, a DNS 5,3 odsto je smiješno. Nema šanse da oni skupe 40.000 glasova – kategoričan je Banjac.

On dodaje da je svjestan da je nakon što je dio članova napustilo DNS to malo poljuljalo stranku, ali je ona sada stabilna.

Banjac pojašnjava da DNS ide ka jačanju unutrašnje strukture, formiraju se nova rukovodstva opštinskih odbora u mjestima u kojima je rukovodstvo napustilo stranku. On ističe da su imali izbore u pojedinim opštinama te da je na izborne skupštine došao veliki broj građana što pokazuje da i dalje imaju veliku podršku kod birača.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

VRIJEME DANAS svježije

spot_img

POVEZANE VIJESTI

VRIJEME DANAS svježije

Prepodne na zapadu osveženje uz oblačno i vetrovito vreme sa povremenom kišom i pljuskovima, u ostalim predelima sunčanije...

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...