Svjetski dan vida obilježava se svake godine drugog četvrtka u okrobru mjesecu, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja dobrog vida, prevenciji i pravovremenoj korekciji eventualnih problema sa vidom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 80% svih oštećenja vida moguće je prevenirati ili izliječiti. Oči i zdrav vid dio su našeg zdravlja. Najčešći poremećaji vida su kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam te dalekovidnost vezana za godine, dok su katarakte vodeći uzrok sljepila u srednje i niže razvijenim zemljama. Obzirom na to kolika je učestalost ovog problema, neophodno je preduzeti preventivne preglede sa ciljem ranog otkrivanja i liječenja.

Dr Radoš Trifković, specijalista oftalmologije u bijeljinskoj Bolnici rekao je da je Optimalna dob za otkrivanje poremeċaja vezanih za vid i njihovog otklanjanja je oko četvrte godine starosti djeteta.

-Redovnim provjerama vida moguće je već u najranijim fazama prepoznati i spriječiti neželjene posljedice. Osim vidne oštrine, oftalmološki pregled treba uključiti kontrolu očnog pritiska i detaljnu kontrolu očnog dna. Na ovaj način mogu se otkriti razne očne bolesti, ali čak i stanja poput dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Pregled treba ponavljati po preporuci oftalmologa, naveo je dr Trifković.

Na Odeljenju za oftalmologiju bijeljinske Bolnice trenutno je zaposleno četiri oftalmologa, a pored njih angažovana su i tri oftalmologa za rad u očnoj ambulanti na Poliklinici. Rad ambulante organizovan je u dvije smjene radnim danima, što omogućava da se mjesečno obavi između 1.000 i 1.200 pregleda. Do sada, od januara do oktobra, izvršeno je oko 12.000 pregleda.

Dr Daliborka Ješurić, načelnik Odjeljenja za oftalmologiju bijeljinske Bolnice istakla je da je rukovodstvo naše zdravstvene ustanove mislio i na podmladak, te da imamo četiri doktorice na specijalizaciji iz ove oblasti.

„U bolnici postoji i prijemna oftalmološka ambulanta u kojoj se zbrinjavaju pacijenti sa povredama oka ili akutnim oftalmološkim stanjima, a u okviru odjeljenja obavljaju se i planirane operacije. Takođe, formirana su dva dijagnostička kabineta opremljena savremenim aparatima za precizna snimanja prednjeg segmenta oka, očnog živca i žute mrlje, proračuna sočiva i ispitivanje vidnog polja. U kabinetu je smješten i YAG laser kojim se obavljaju intervencije kao što su iridotomija i kapsulotomija, naročito kod pacijenata koji imaju problema sa vidom nakon operacije katarakte ili onih sa glaukomom. Ove procedure se zakazuju brzo, bez čekanja, a pacijenti mogu odmah dobiti potrebne informacije, rekla je dr Ješurić i dodala da je posebno ponosna na to što se mjesečno primi između 140 i 170 pacijenata na Odjeljenje, s velikom frekvencijom operacija, naročito katarakte. Do oktobra, već je izvršeno oko 1.300 operacija katarakte, što pokazuje koliko se intenzivno radi na Odeljenju oftalmologije. Osim katarakte, izvode se i operacije na prednjem segmentu oka, poput pterigijuma i intervencija na kapcima. Naša operaciona sala opremljena je najnovijom opremom dostupnom na svjetskom tržištu, što omogućava visok kvalitet operacija, uključujući savremene aparate i najkvalitetnija sočiva, tako da je oftalmološka sala za ponos našoj ustanovi i građanima Semberije koji se kod nas liječe. Trudili smo se da uvijek idemo korak naprijed, sa dobrom organizacijom odjeljenja i sistemom koji kvalitetno funkcioniše. Pružamo podršku mladim doktorima kroz edukaciju, omogućavajući im sticanje praktičnih vještina uz podršku iskusnih kolega. U saradnji sa dr Draganom Martinovićem i timom iz Sremske Mitrovice organizujemo edukativne operacije, što pomaže mladim ljekarima sa našeg Odjeljenja da razviju svoja znanja i sposobnosti kao i saradnju sa drugim kolegama iz drugih ustanova ne samo iz naše države, već i iz Republike Srbije. Sve to ne bi bilo moguće bez nesebične podrške naših medicinskih sestara, kojih imamo deset na Odjeljenju. Uvijek mislimo unaprijed i gledamo u budućnost i sljedeći projekat nam je formiranje Kabineta za zadnji segment oka. Velika je potreba našeg stanovništva da se neko u našem gradu bavi ovom problematikom oka. Imamo veliku podršku menadžmenta da to sprovedemo u djelo“, rekla je dr Ješurić i dodala da će time naše stanovništvo imati velike benefite i pogodnosti od tog projekta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име