SVJETSKI DAN DIJABETESA U BIJELJINI: Prevencija prvi korak u očuvanju zdravlja

Datum:

Share post:

U okviru obilježava Svjetskog dana dijabetesa, Udruženje dijabetičara „Diabeta“ i Dom zdravlja Bijeljina, danas su organizovali besplatne preventivne preglede za građane Bijeljine.

Od 10.00 do 13.00 časova, u centru grada, na dva punkta, vršili su besplatne preventivne preglede, dijeliti edukativni materijal, kao i voće u znak zdravog života. Nakon toga, od 13.30 do 15.00 časova, organizovali su šetnju, kojom žele da pokažu koliko je bitna fizička aktivnost za održavanje zdravlja kod zdravog čovjeka, a kod bolesnog, za snižavanje krvnog pritiska i liječenje gojaznosti.
 
Sandra Milošević, predsjednica Udruženja dijabetičara „Diabeta“ i odgovorna sestra i edukator Doma zdravlja Bijeljina, podsjeća da su prije nekoliko dana održali edukativno predavanje o dijabetesu i prevenciji ove bolesti koja je u znatnom porastu.  

 
„U okviru predavanja, prikazali smo film pod nazivom „Siguran ispod duge“ koji prati priču dječaka koji je sa dvije godine dobio dijabetes tipa 1. Film poučno prikazuje kako se ova bolest može kontrolisati i da čovjek može da živi sa dijabetesom. Nakon predavanja, oboljelima od dijabetesa tipa 2 smo dijelili aparate za mjerenje šećera u krvi, jer oni nemaju mogućnost da iste dobiju od fonda kao što je to omogućeno oboljelima od dijabetesa tipa 1“, rekla je Miloševićka.
 
Poslije šetnje, u prostorijama Udruženja, održaće kraći sastanak, gdje će razmijeniti iskustva o borbi sa ovom bolešću. Udruženje „Diabeta“ aktivno je od 2017. godine i redovno održavaju edukativna predavanja. Za 18 predavanja, edukovali su oko 600 ljudi. Kroz anketu koju sprovode, rezultati pokazuju da 70% oboljelih nema dovoljno znanja o komplikacijama, a edukacija je prvi korak ka sprečavanju komplikacija.
 
Predsjednica Udruženja naglašava da je veliki problem pacijenata nedostatak trakica za aparate za mjerenje šećera u krvi, tako da se bore da od sponzora nabave trakice i olakšaju kontrolu pacijentima.
 
„Udruženje se bori da odradi godišnji pregled stopala što je za oboljele od dijabetesa veoma bitno. Učimo ih da se sami njeguju, da rade na samokontroli i prevenciji. Na taj način, spriječićemo amputaciju kao posljediću dijabetesa. Otprilike 50-70% amputiranih donjih ekstremiteta je amputacija obavljena baš kod oboljelih od dijabetesa. Borimo se za njihova prava“, istakla je Miloševićka.

Sve je veći broj oboljele djece. Ranije su dijabetes tipa 2 dobijale osobe preko 40 godina, a sada je sve više djece i adolescenata koji obolijevaju zbog nezdravog načina života i gojaznosti.

TESTNA REKLAMA

„Ovo je jedan od načina kojim želimo da skrenemo pažnju koliko je rano otkrivanje dijabetesa bitno, kako kod djece, tako i kod odraslih. Sve je manje fizičke aktivnosti, život je sve brži, ishrana je nepravilna i sve to predstavlja povoljnu „podlogu“ za razvoj dijabetesa, bolesti koja može da nanese težak invaliditet“, naglašava zamjenik direktora Doma zdravlja Bijeljina, Igor Novaković.

dr Igor Novaković

Po timu porodične medicine, preko 100 je oboljelih od dijabetesa, što na području Bijeljine dovodi do brojke od preko 5.000 oboljelih.

„Ono što treba istaći je da kroz službu porodične medicine postoji izuzetno razvijen program prevencije dijabetesa koji traje 365 dana u godini. Svim pacijentima skrećemo pažnju na taj program, pogotovo onima koji su redovno osigurani. Pored toga, za rano otkrivanje bolesti, veoma su važne kontrole, pa s toga apelujemo na sve građane da ne idu kod doktora samo onda kada su bolesni ili pod temperaturom. Ovo je posebno važno kod mlađih osoba i djece“, ističe Novaković.

U okviru obilježava Svjetskog dana dijabetesa, doktor Novaković apeluje na roditelje da, ukoliko primijete da im je dijete gojazno ili ukoliko posumnjaju na loše navike u ishrani, na vrijeme ga odvedu kod doktora na preglede i na taj način spriječe eventualne zdravstvene probleme.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor:desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...