Svima na budžetu od aprila plate veće za isti iznos?

Datum:

Share post:

Plata budžetskim korisnicima u Srpskoj trebalo bi ponovo da bude povećana od aprila, a sindikalci ovaj put neće tražiti da taj rast bude u procentu, već će zahtijevati određeni novčani iznos kako bi svi zaposleni dobili isto.

Sindikat uprave RS već je počeo pripreme za pregovore i realizaciju četvrtog koraka o povećanja plata na osnovu zaključenog Sporazuma za zaposlene u organima uprave i javnim službama sa Vladom RS.  

– Na sjednici Republičkog odbora i Skupštine u februaru imaćemo jasan stav s kojim ćemo izaći pred Vladu RS kako bismo realizovati četvrti korak rasta plata. U obzir ćemo uzeti rast indeksa potrošačkih cijena i inflaciju u Srpskoj i srazmjerno tome trebalo bi da povećamo plate u javnom sektoru – rekao je “Glasu Srpske” prvi čovjek Sindikata uprave RS Božo Marić.

Naglasio je da će se zalagati da svi dobiju isti nominalni iznos povećanja plate te da ne bude rasta u procentu, kako bi izbjegli da se visoke plate znatno uvećavaju u odnosu na manja primanja.

TESTNA REKLAMA

– Takođe od nadležnih u Vladi tražićemo da se izjasne i kažu šta bi bilo najbolje. Nakon toga zauzećemo stav i utvrditi tačnu brojku s kojom ćemo u martu izaći pred Vladu – rekao je Marić.

Naglasio je da će do kraja februara, za kada je planirana Skupština Sindikata uprave, radne grupe i republički odbori morati da odrade svoj dio posla kako bi spremni izašli pred delegate.

– Takođe u idućem periodu zajedno s preostalim potpisnicima sporazuma s Vladom, a koji smo i dogovorili s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, održaćemo sastanke kako bismo i s njima usaglasili stavove po pitanju povećanja plata. Svi ćemo tražiti najbolja rješenja za radnike – zaključio je Marić.

Sporazum o povećanju plata s Vladom Srpske još u junu prošle godine pored Sindikata uprave potpisali su i predstavnici Sindikata radnika unutrašnjih poslova, ali i strukovnih sindikata doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara. Potpisnici sporazuma su i  Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikata obrazovanja i kulture.

I predstavnici radnika u ovim sindikatima navode da već prikupljaju informacije o rastu cijena i inflaciji koje će odrediti za koji iznos bi trebalo da bude povećana plata.

– Sporazumom koji je potpisan definiše se povećanje plate u ovoj godini nakon prvog kvartala, odnosno od aprila. Do toga mora doći. Za koji tačno iznos će to biti, vidjećemo – navode u granskim sindikatima.  

Na osnovu potpisanog dokumenta s Vladom RS plate zaposlenima u javnom sektoru Srpske povećane su za 10 odsto od maja prošle godine, te za dodatnih 100 maraka od avgusta. Od početka ove godine uslijedilo je povećanje plata od pet odsto za one budžetske korisnike koji imaju platu manju od prosječne u RS.

Minimalac

U Srpskoj su u toku pregovori i o iznosu najniže plate za ovu godinu. Poslodavci traže da to bude 673 marke, a Savez sindikata RS zahtijeva najmanje 800 maraka. Nova runda pregovora najavljena je već za ponedjeljak, a kako stvari sada stoje teško će usaglasiti svoje stavove, zbog čega će Vlada na kraju prelomiti i odrediti iznos najniže plata u Srpskoj u 2023. godini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Đoković piše novu stranicu teniske istorije

​Srpski teniser Novak Đoković boriće se sutra protiv Grka Stefanosa Cicipasa za svoju rekordnu desetu titulu na Otvorenom...

U Bijeljini otvoren 4. Kjokušinkai karate turnir “RS čelendž“ (foto)

U Bijeljini je večeras otvoren četvrti „RS Čelendž“ kjokušinkai karate turnir na kojem učestvuju borci iz Španije, Rumunije,...

Danas obilježena 81. godišnjica “Igmanskog marša”

Partizani vršili proboj ka Foči: Hiljade ljudi iz BiH i regije obilježilo godišnjicu Igmanskog marša Godišnjica je obilježena tradicionalnim...

OSTOJIĆ BO RS: Hitno imenovati resornog ministra i nastaviti pregovore

Savjet Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ apeluje na institucije Srpske da se što hitnije imenuje resorni ministar i...