“SVI ZA MLADENOV ZAKON” Nakon tragične smrti mladića, građani ustali protiv digitalnog nasilja

Datum:

Share post:

Nakon samoubistva mladića Mladena Dulića (22) iz Laktaša, koji je, kako se pretpostavlja sebi život oduzeo zbog internet nasilja, javnost traži da se u BiH donese “Mladenov zakon”.

Na Fejsbuku je formirana grupa “Svi za Mladenov zakon”, sa željom da se kroz diskusiju, prijedloge i inicijative definiše tzv. Mladenov zakon, kojim bi se usvojio zakon protiv diskriminacije, vrijeđanja i nasilja preko društvenih mreža i to na nivou Bosne i Hercegovine.

Osnivači očekuju da se grupi prije svega pridruže pravnici, pravni eksperti iz oblasti krivičnog prava, sociolozi, psihijatri i psihoterapeuti kako bi što bolje pomogli u razumijevanju problema sajberbulinga i doprinjeli da se napravi tekst zakona. Molba je upućena i svima koji mogu pomoći da se inicijativa tzv. Mladenovog zakona proslijedi u Parlamentarnu skupštinu BiH, Dom naroda i Predstavnički dom Parlamenta BiH.

– Cilj grupe je poslati prijedlog teksta zakona i pružiti podršku žrtvama nasilja uzrokovano objavama preko društvenih mreža, te podršku porodicama žrtava sajberbulinga- poručili su administrator.

TESTNA REKLAMA

Pozvali su sve koji mogu pomoći da se napiše tekst zakona da se jave.

Podsjetimo, mladić iz Laktaša izvršio je samoubistvo proteklog petka, nakon što je snimljen i ismijan na razgovoru za posao, a potom je taj snimak dijeljen na društvenim mrežama gdje se verbalno iživljavanje nastavilo.

Prije nego što je izvršio samoubistvo u petak, mladić je prijavio policiji u Laktašima sporni snimak koji je objavljen dan ranije na društvenoj mreži TikTok.

FOTO: МЛАДЕН ДУЛИЋ/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: МЛАДЕН ДУЛИЋ/FACEBOOK/SCREENSHOT

Mladenova porodica najavila je da će podnijeti tužbe protiv radnika benzinske pumpe, koji je mladića snimao, a prijatelji su rekli da će se boriti svim pravnim sredstvima da se zakoni izmijene i pooštre kazne za nasilje na internetu.

Zbog objave snimka saslušani su radnici benzinske pumpe Veljko Trišić i Dražen Kudra iz Laktaša.

Oni se terete za krivično djelo neovlašteno fotografisanje za koje je zaprijećena kazna do godine dana zatvora, odnosno novčana.

POLICIJA I TUŽILAŠTVO

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je da policija nije imala mogućnost za postupanje u ovom slučaju jer se Okružno javno tužilaštvo Banjaluka izjasnilo da u tom slučaju nema elemenata krivičnog djela. Ubrzo su se oglasili i iz Tužilaštva sa tvrdnjom kako imje prezentovano da je riječ ošali, međutim čim je tužilac pregledala snimak na društvenoj mreži, istog momenta je naložila da se djelo kvalifikuje kao krivično djelo neovlašteno fotografisanje i da osobe koje su načinile i distribuirale snimak uhapse.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Humanitarna Novogodišnja i Božićna akcija Centra za socijalni rad i Crvenog krsta Bijeljina (video)

JU Centar za socijalni rad Bijeljina i Gradska organizacija Crvenog krsta Bijeljina , tradicionalno, dvanaestu godinu za redom,...

U nedjelju 11. decembra humanitarna predstava za Dimitrija Martinovića iz Popova – „Petar Pan – frka u Nedođiji (foto)

Pozorištance "Maslačak" iz Bijeljine, ovaj vikend će igrati humanitarnu predstavu za dječaka Dimitrija Martinovića iz Popova. U pitanju je...

Koncert Siniše Pajića u Bijeljini – „Od Baha do Sevdaha“

Istaknuti bijeljinski muzički umjetnik Siniša Pajić, profesor solo pjevanja u Muzičkoj školi ugrijao je u ovim decembarskim danima...

Zbog odluke EU u Facebooku i Instagramu čupaju kosu

Meta se ove godine već borila sa padom prihoda od reklama, a odluka regulatora privatnosti Evropske unije prijeti...