Svi se oduševe kada paunovi rašire svoj raskošni rep, a on zapravo ima važnu svrhu

Datum:

Share post:

Najupečaljivija odlika pauna jeste njegov raskošan rep, a prema iznenađujućim razultatima novog istraživanja, on mu prvenstveno služi da se sakrije od predatora u divljini.

 

Iako nam možda djeluje logično da šareno perje privlači pažnju drugih životinja, stručnjaci kažu da prirodni neprijatelji ovog ljepotana, uključujući i velike mačke, nemaju receptore za boju koji su neophodni da bi uočili rep u prirodnom okruženju, navodi se u studiji, koja je prije zvaničnog objavljivanja opisana na bioRxiv.

Paunovo perje je ljudima upečatljivo zbog živih i jarkih boja, ali to ne važi za mnoge druge sisare, kao što su tigrovi i psi lutalice, koji love ove ptice, zato što oni imaju samo dvije vrste receptora osjetljivih na boje (jedan za ultraljubičastu svjetlost), a ne tri, kao ljudi, ili četiri, kao većina ptica.

TESTNA REKLAMA

Zbog toga perje paunu omogućava da se udvara ženki, a da pri tom ne zapadne za oko predatorima.

Metodama multispektralnog snimanja i analize odbijanja svjetlosnih talasa, naučnici su proučavali kako paunov rep izgleda predatorima, a kako drugim paunovima.

– Ptice sa tetrahromatskim vidom vidjele su rep okružen vegetacijom, odnosno njegove bojke i kontraste između svjetlog i tamnog na isti način kao na ranije prikazano zrelo voće. Nasuprot tome, sisari predatori s dihromatskim vidom jedva su prepoznavali boje i kontrast između svjetlog i tamnog – pišu naučnici.

Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Ekstenzija za Chrome i Edge krade imejlove korisnika

Malver koji su istraživači iz firme Volexity nazvali SHARPEXT je u formi ekstenzije za veb pregledače Google Chrome...

AGRO SAVJET: Kako napraviti gajilište za proizvodnju šampinjona

U intenzivnom gajenju šampinjona postoje gajilišta u kojima se odvija čitava proizvodnja počev od unošenja zasijane podloge do...

SERVISNE INFORMACIJE za 8. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica i jedan dječak. Broj...